Turnul din Pisa intră în spaţiul virtual: A fost realizată harta 3D a celebrului monument medieval

Data actualizării: Data publicării:
turnul din pisa
Turnul din Pisa intră în spaţiul virtual FOTO: Getty Images

Turnul din Pisa, unul dintre cele mai cunoscute monumente din Italia, va putea fi vizitat în curând şi virtual. S-au ocupat de acest aspect informaticienii unei universităţi australiene, care au realizat o hartă tridimensională a celebrei construcţii medievale.

Specialiştii australieni de la CSIRO au folosit un aparat portabil de scanare cu laser, Zebedee, pentru a realiza operaţiunea, care a durat aproape o oră. Rezultatele cartografierii sunt spectaculoase. „Pot să privesc din interiorul turnului şi pot să mă plasez chiar în centru, în timp ce cobor”, spune Franco Tecchia, profesor la Universitatea din Pisa.

Realizarea este utilă, pentru că mulţi turişti ar putea alege să nu mai urce în turnul propriu-zis, vechi de peste 800 de ani, protejându-l astfel de alterare. De asemenea, informaţiile adunate cu ajutorul aparatului de scanat sunt utile şi în cazul renovării turnului, în cazul în care acesta va fi afectat de un dezastru.

Ceea ce dorim să obţinem este o instalaţie care să fie lângă sau în interiorul clădirii reale. Putem să îl facem pe vizitator să zboare în diverse părţi ale turnului, ale pieţei, şi să aud o voce care povesteşte despre cum a fost creat acest loc”, arată profesorul.

Construcţia Turnului din Pisa a început în 1173 şi a fost finalizată 200 de ani mai târziu. Înaltă de 56 de metri, construcţia a început să se încline la câţiva ani de la începerea lucrărilor, din cauza terenului moale de la baza fundaţiei. Gradul de înclinare este acum de 4 grade.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri