Românii investesc milioane de euro în artă

Data publicării:
Licitatia-de-Iarna-Artmark-1

Ştefan Grimberg a renunţat în 1990 la profesia de inginer ca să investească în artă. Are acum expuse în galeria sa lucrări de zeci de mii de euro : "Eu am început cu bani puţini şi cu cunoştinţe puţine. Cu orice sume, oricât de mici, poţi să cumperi lucruri frumoase, a căror valoare să crească în timp, nu trebuie să fii miliardar."

În galeriile de artă din ţară sunt expuse lucrări care pot fi cumpărate cu o sută sau două sute de euro, cum ar fi schiţele lui Corneliu Baba, sau picturi de 120 de mii de euro semnate de Nicolae Grigorescu.

Alexandru Bâldea, acţionar la o casă de licitaţie, spune: "Lumea va continua să se uite către artiştii mai slab cotaţi pentru că sunt mai accesibili şi pentru că promit şi permit o creştere viitoare mai pronunţată."

Lucrările de artă contemporană au preţuri mai mici, dar cumpărătorii trebuie să aibă mai multă răbdare, dacă vor să scoată profit de pe urma lor. Alexandru Bâldea argumentează: " Probabil, după trei ani de zile, valoarea acestor lucrări se poate dubla, este ceea ce s-a întâmplat în ultimii şase-şapte ani."

La o licitaţie, pentru un tablou adjudecat cu suma de 1.000 de euro, cumpărătorul plăteşte încă 150-200 de euro, sumă în care sunt incluse comisioanele şi taxele. Cei care dispun de mai mulţi bani, pot investi într-un fond special destinat artei româneşti. Un astfel de fond deţine în jur de 100 de lucrări de pictură cu o valoare de 2 milioane de euro.

"Investititorul român este destul de conservator, din ce am văzut eu. Practic, suntem într-o etapă în care se redescoperă valorile clasice şi este mai puţin predispus către experimentalism" afirmă Răzvan Rusu, directorul unui fond de investiţii în artă.

În fiecare an, pe piaţa de artă din România se vând şi se cumpără obiecte de artă în valoare totală de pînă la 25 de milioane de euro. Jumătate din această piaţă este reprezentantă de tranzacţiile care se fac prin casele de licitaţii. Cel mai bine vândut pictor român al momentului este Adrian Ghenie, care vara aceasta a vândut o lucrare cu aproape 1,8 milioane de euro, la o licitaţie organizată la Londra.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri