ANRE blochează ieftinirea energiei electrice

Data actualizării: Data publicării:
bec curent electric electricitate 24 aug GettyImages-93187964

ANRE blochează concurenţa pe piaţa distribuţiei de energie electrică și, implicit, șansa consumatorilor de a plăti prețuri mai mici. Autoritatea invocă legislaţia europeană: „Atribuțiile operatorilor de distribuție sunt prevăzute la art. 25 din Directivă, cu referire explicită la zona de activitate a acestora, iar din prevederile citate în antecedență rezultă în mod explicit că într-o anumită zonă, pentru o perioadă limitată de timp, statul desemnează un singur operator de distribuție. Prevederile directivei sunt transpuse în cadrul legislativ din România prin Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 cu modificările și completările ulterioare, precum și de reglementările subsecvente.

Nimic mai fals, spun jurnaliştii profit.ro. Ei au întrebat ANRE de ce nu ar fi legal ca doi operatori de distribuţie să fie prezenţi în aceeaşi zonă.

„Autoritatea încearcă să acrediteze ideea că legislaţia europeană ar impune existenţa unui singur operator de distribuţie într-o anumită zonă. Însă, la o lectură mai atentă a directivei europene invocate de ANRE, se constată că nu scrie nicăieri aşa ceva. Mai mult, într-un articol din directivă se spune limpede că statul poate desemna unul sau mai mulţi distribuitori de energie în funcţie de considerente de natură economică şi de echilibru”, spune Adrian Moşoianu, jurnalist Profit.ro.

Nu este singura inadvertenţă.

„Potrivit legislației primare actuale activitatea în domeniul distribuțiilor de gaze naturale și energie electrică sunt activități care se desfășoară în regim de monopol natural”, arată ANRE.

„Ideea de monopol natural al activităţii de distribuţie de energie nu apare nicăieri în legislaţia europeană”, explică însă Adrian Moșoianu.

Răspunsul ANRE a venit după ce compania telecom RCS & RDS a anunţat că va contesta toate actele emise de autoritate și prin care i se refuză să-și construiască propria reţea de distribuţie de energie electrică, la Oradea şi Timişoara. Autoritatea spusese că în absenţa acordului distribuitorului deja prezent în acea zonă nu poate permite altcuiva să facă propria sa reţea de distribuţie.

„Considerăm că solicitările ANRE de a prezenta acordurile operatorilor existenţi în momentul de faţă în acele zone nu sunt chestiuni legale, ci din contră, se bazează pe nişte ordine ale ANRE care au prevăzut nişte exclusivităţi care nu sunt prinse nici în lege, nici în celelalte acte legale care reglementează domeniul energiei electrice”, spune Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS & RDS.

Compania RCS & RDS anunța că dezvoltarea propriei reţele de distribuţie este perfect legală. De aceasta vor beneficia consumatorii, care vor plăti facturi de electricitate cu 25% mai mici.

„În cazul în care demersul nostru legal va ajunge la bun sfârşit, considerăm că putem să oferim consumatorilor preţuri ce pot ajunge undeva la 120 lei pe MWh, comparându-le cu tarife între 159-160 şi peste 180 de lei pe MWh, pentru aceleaşi tarife de distribuţie”, spune Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS & RDS.

În România există patru firme de distribuţie a energiei, Electrica, CEZ, E.On şi Enel. Ultimele au contracte de concesiune cu statul. În mod straniu, autoritățile protejează acești mari concesionari în detrimentul consumatorilor. Dacă ar renunța la această politică și ar permite concurența pe piața distribuției, ANRE ar permite și scăderea prețurilor. Deocamdată nu-și dorește asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri