Strâmtorați de ieftinirea petrolului. „Perla” Coroanei saudite ar putea fi vândută

Data publicării:
Aramco- wikipedia-1

Arabia Saudită se gândeşte serios să listeze Aramco la bursă, le-a spus celor de la The Economist prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. O decizie va fi luată în doar câteva luni, fiindcă Arabia Saudită e tot mai presată de încasările mici din petrol.

Trimiterea Aramco pe bursă ar putea rezolva parţial această problemă. Compania e estimată la o valoare de piaţă de o mie de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră listată la bursă.

Orice colos petrolier păleşte în comparaţie cu „perla” Coroanei saudite. Aramco are rezerve demonstrate de petrol de zece ori mai mari decât ExxonMobil, undeva la 15% din depozitele cunoscute pe întreaga planetă. Şi zilnic scoate din pământ o cantitate triplă de petrol faţă de Exxon. Chiar dacă Arabia Saudită ar vinde doar 20% din Aramco, ar putea să îşi finanţeze bugetul pe un an de zile. Iar banii ar pica la ţanc.

Fiindcă petrolul a stat anul trecut la o doar treime din preţul atins la începutul lui 2014, saudiţii au înregistrat un deficit bugetar colosal, de 15% din PIB. Minusul a fost practic de circa o sută de miliarde de dolari, astfel că presiunea pentru schimbarea economiei e uriaşă.

Familia regală înclină acum către liberalizare, investitorii străini sunt invitaţi să investească în companii, nu doar din industria petrolieră saudită, ci şi din sănătate, educaţie şi apărare, spune prințul mostenitor. Şansele sunt ca limita predării controlului către privat să nu fie trecută, cel puţin nu acum, însă o tranziţie economică e foarte probabilă. Anul trecut, pentru a-şi susţine cheltuielile, statul s-a împrumutat masiv şi a consumat din rezervele valutare în timp record.

Dacă nu găseşte consens în OPEC pentru scumpirea ţiţeiului, statul saudit nu mai poate opera ca până acum. O revoluţie economică de genul celei implementate de Margaret Thatcher în Marea Britanie e însă improbabilă, mai ales fiindcă în spatele coroanei stau clericii conservatori, care cel mai probabil ar respinge venirea străinilor la marile companii din ţară.

Deja apar voci care spun că ambiţiile de modernizare ale prinţului moştenitor pierd din vedere complexitatea regiunii.

În ochii Occidentului, un viitor lider de succes părea să fie şi fiul fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, era preferatul elitei economice străine, dar nu a apucat să urce pe tron, fiindcă a izbucnit „Primăvara arabă”, iar puterea s-a schimbat. La fel şi Bashar al-Assad a promis să liberalizeze Siria, dar a sfârșit prin a arunca-o în război civil.

În Arabia Saudită, în ultima perioadă s-au luat mai multe decizii incomode decât s-au luat în ani și ani de zile. Săptămâna trecută s-au tăiat subvenţiile la carburanţi, după ce un deceniu s-a discutat despre eliminarea lor şi nu s-a făcut nimic. La fel, după ani de negocieri, recent s-a introdus o taxă pentru terenurile nefolosite. Curând urmează și introducerea TVA-ului şi vânzarea pământurilor deţinute de stat.

Citiți și:

BUSINESS CLUB. Petrolul, un război ascuns. Țările care au avut cel mai mult de pierdut
BUSINESS CLUB. Saudiții schimbă strategia în războiul petrolului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri