Gerul scoate la iveală şi o problemă de siguranţă naţională: apa din gazele naturale. După ce locuitorii din Câmpulung Moldovenesc au aşteptat 72 de ore scoaterea dopului de gheaţă din conducta de metan, teama de alte avarii creşte. Minusurile au ieşit la iveală tocmai când este iarna mai geroasă şi cererea de gaze a ajuns la valori record.

Embed:

Gerul din ultimele zile a ţinut pornite centralele de apartament, iar consumul de gaze naturale a crescut cu peste 40% faţă de primele zile ale anului. Specialiştii estimează că vom depăşi 67 de milioane de metri cubi de gaz consumaţi mai ales de locuinţe pentru că marii consumatori industriali au pus lacăt pe fabrici.

Consumul în creştere a scos la iveală o problemă majoră a companiei de stat Transgaz. Compania recunoaşte că un dop de gheaţă a blocat alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor din Câmpulung Moldovenesc. Avaria a fost remediată abia după trei zile şi intervenţii cu zeci de angajaţi.  

Dop de gheață în conductă

„Temperaturile scăzute din ultima perioada coroborate cu existenţa (...) apei în conductă au dus la blocarea capacităţii de transport gaze naturale. Acest blocaj este evidenţiat doar pe ultimii 6,5 Km de conductă, în amonte de oraşul Câmpulung Moldovenesc. Ca primă măsură de deblocare s-au injectat în conductă 300 l metanol, dar fără rezultat”, a anunțat Transgaz.

Apa în conductă nu prea ar trebui să existe decât în procente insignifiante. Asta clar sunt nişte probleme de calitate a gazelor. Când temperatura este foarte scăzută, asemenea probleme sunt scoase, de fapt, la iveală. Temperatură scăzută, apă în gaz, apa îngheaţă. Gazul în sine nu îngheaţă!”, explică Mihai Vilt, directorul unei companii de furnizare a gazelor.

Deşi problema vine din sistemul de purificare şi uscare a gazului, iar consumatorii finali pot plăti apă în loc de gaz, autorităţile arată cu degetul spre conducerea companiei.

Pentru că şi noi ne asumăm responsabilităţile noastre, fiecare manager trebuie să îşi asume responsabilităţile lui”, spune Victor Georgescu, ministrul energiei.

Consumul de energie electrică este şi el la cote maxime zilele acestea. Şi aici avem însă emoţii. Centralele produc aproape 11.000 de Megawatti în fiecare oră, dar sistemul începe să gâfâie. Din cauza închiderii multor puncte de producere a energiei, sistemul nu ar face faţă unei cereri mult mai mari, spun specialiştii.

 „Din cei 22 de mii de Megawatti instalaţi, nu ştiu cât ar putea să repornească în aceste zile. Cred că ar fi un record dacă ar ajunge şi la 12.000 de Megawatti”, este de părere Silvia Vlăsceanu, director executiv la Asociaţia Companiilor de Utilităţi.

Dacă gerul va continua, importurile de gaze şi oprirea marilor consumatori industriali sunt singurele soluţii pentru ca România să nu îngheţe.  

Citiți și:

STARE DE ALERTĂ. Consum uriaş de gaze din cauza gerului
Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!