BUSINESS CLUB. Bancherii români gestionează sărăcia

Data publicării:
economie bani crestere salariu foto ins insse ro 06 08 2015

Veniturile oamenilor de rând se văd direct în bilanțurile băncilor - România are cel mai mic grad de intermediere financiară din toată Europa. Aici activele băncilor erau la finele lui 2014 de puțin peste 80 de miliarde de euro, adică 54% din PIB-ul țării. Asta în vreme ce în Bulgaria, Ungaria sau Estonia sunt peste 100%.

Raportul BNR asupra stabilității financiare arată că românii țin cei mai puțini bani în bănci comparativ cu celelalte state europene. Codași sunt și la credite. Iar sărăcia e explicația principală. BNR arată că avuția netă pe cap de locuitor este de 44.000 de lei, de 13 ori mai mică decât în țările zonei euro. Dacă oamenii pot economisi doar sume mici, băncile nu pot oferi mai departe credite mari. Așa se face că marile corporații de la noi contractează adesea credite în alte țări în vreme ce în Franța, companiile mari pot lua credite uriașe de la băncile din țară, stimulând astfel întreg sistemul financiar. Pe baza economiilor francezilor, prin creditare băncile de acolo obțin resurse să se extindă, să angajeze mai mulți oameni și în final să contribuie la PIB-ul țării.

În România un bancher gestionează active de doar un miliard și jumătate de euro, în vreme ce bancherul european gestionează active de 10 miliarde. Asta pentru că bucăți uriașe din harta României sunt complet neacoperite de serviciile bancare. E un cerc vicios - oamenii nu au îndeajuns de mulți bani de depus, iar băncile nu vin cu servicii. În România, băncile nu se extind, ci dau înapoi. Din iunie 2014 până în iunie 2015, numărul sucursalelor bancare a scăzut cu 105 unități.

În momentul de față o unitate bancară deservește 3.760 de oameni. Sunt mult mai rare decât în restul Europei, unde există o sucursală la 2.450 de persoane, cu 35% mai puține decât în România. Deși imaginea din marile orașe cu străzi care au sucursală lângă sucursală pot contrazice ideea, această aglomerare nu compensează lipsa totală a serviciilor financiare pentru categorii întregi de populație din orașele mici sau sate.

La noi există cel mai mic număr de bancheri raportat la populație. În sistemul bancar activează puțin peste 57.000 de angajați, așa că fiecăruia îi revin 345 de locuitori, de două ori mai mulți decât în cazul bancherilor din Europa. Iar numărul lor tot scade. Pentru a scădea cheltuielile, băncile din România își mută tot mai multe servicii pe internet, astfel că au nevoie de mai puțini angajați. Din vara lui 2014 și până în vara acestui an numărul bancherilor din țară a scăzut cu aproape 700 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri