BUSINESS CLUB. Bitcoin, un experiment ratat

Data publicării:
bit

Programatorul Mike Hearn, unul dintre dezvoltatorii şi promotorii monedei virtuale Bitcoin a anunţat că şi-a vândut toate monedele virtuale, deoarece nu mai crede în viitorul lor. Într-un articol publicat pe platforma Medium, Hearn scrie că pentru el Bitcoin a fost doar un experiement care, în cele din urmă a eşuat atât din motive tehnice cât şi din cauza comunităţii. Declaraţiile sale au dus cursul monedei virtuale de la 429 de dolari la 360 de dolari, după care a urmat o întoarcere până la 385 de dolari.

Bitcoin este în teorie o monedă democratică, fără o bancă centrală şi fără instituţii financiare. Aşa a apărut sistemul prin care oricine are un calculator poate participa la validarea tranzacţiilor cu Bitcoin. Iar puterea de calcul pusă la dispoziţie este remunerată tocmai cu monede virtuale. Însă creşterea în popularitate a Bitcoin a făcut ca întreg sistemul să aibă nevoie ce computere din ce în ce mai puternice. O mare parte din tranzacţiile cu moneda virtuală au ajuns să fie procesate de câţiva investitori mari. Aceştia au băgat mulţi bani în calculatoare foarte eficiente.

Iar aceşti investitori au ajuns pentru valuta virtuală echivalentul marilor grupuri financiare. Practic din moneda democratică s-a transformat în una a unor aleşi.

În articolul său, Mike Hearn dă de înţeles că lucrurile nu se vor schimba în bine prea curând. Asta deoarece, pe lângă modul în care comunitatea a fost acaparată de câţiva jucători mari şi calculatoarele lor puternice, sistemul a atins şi o limitare tehnică. Numărul de tranzacţii acceptate într-o perioadă de timp este prea mic, ceea ce face ca unele dintre ele să fie realizate cu întârziere sau să fie blocate.

Este o chestiune de programare. Codul care stă în spatele sistemului Bitcoin poate fi rescris astfel încât banii să ajungă mai rapid de la o persoană la alta. Însă această lărgire a pieţei nu va face decât să le ofere şi mai multă putere investitorilor în putere de calcul.

Bitcoin s-ar apropia astfel ca organizare de sistemul financiar convenţional. Cu o mare diferenţă. Nu este reglementat, aşa că riscurile ar fi mult mai mari. Marele avantaj al Bitcoin este dat de comisioanele mult mai mici pe care le percep cei care gestionează treanzacţiile. Însă pentru ca micii jucători să aibă în continuare motivaţia de a fi în sistem, în cominizatea Bitcoin se discută despre necesitatea creşterii comisioanelor, ceea ce ar ştirbi din popularitatea monedei virtuale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri