BUSINESS CLUB. Cine e în spatele sesizării ANI în cazul lui Mugur Isărescu

Data publicării:
gheorghe piperea - 5514576-Mediafax Group-Octav Ganea

ANI nu caută ceva specific, ci verifică, deoarece a fost sesizată de o asociaţie non-guvernamentală. Toată povestea a căpătat atenţie după o discuţie mai lungă între un reporter şi Mugur Isărescu, în urmă cu vreo două luni, în care guvernatorul nega că ar fi avut credit la Volksbank.

S-a dovedit că Isărescu a avut un credit la Volkbank, care ar fi fost apoi refinanţat la Unicredit. Prin urmare, pentru guvernator şi pentru declaraţiile sale de atunci s-a cerut prezumţia de... amnezie. Ar fi uitat de unde a luat prima dată banii.

Însă lucrurile merg şi mai departe. În următorii ani, în declaraţia de avere nu mai apare numele băncii de unde e luat creditul. Oamenii din BNR au spus că a fost o înţelegere între Agenţia Naţională de Integritate şi BNR să nu se mai publice numele băncii, deoarece ar fi fost un mesaj de încurajare a unei bănci: Dom'le şi-a luat ditamai guvernatorul credit de la banca aia, probabil că ştie ce face! Și astfel s-ar fi obţinut un avantaj în faţa competiţiei. Acesta ar fi fost motivul pentru care s-ar fi ascuns, dar BNR susţine că nu e nimic de ascuns.

Din toată povestea asta sunt importanţi actorii. Avem, pe de o parte, BNR, guvernatorul, Volksbank şi de cealaltă parte, pe cel care a sesizat ANI, organizaţia Parakletos. Ei, această organizaţie e condusă de avocatul Gheorghe Piperea. Care e în conflict cu toți. E o râcă de zile mari între Piperea şi BNR. Din surse sigure vă putem spune că, dacă e o conferinţă la care Piperea e implicat, BNR refuză să trimită reprezentanţi.

Piperea e cruciatul împotriva băncilor, implicat în procesele pentru clauze abuzive, foarte vocal. E în conflict și cu Volksbank, fiind unul dintre cei care au cerut în instanță rambursarea creditelor în franci la cursul istoric. Doar că la ultimele înfățișări a cam pierdut procesele.

Declarația lui Isărescu a fost făcută pe 4 februarie. La 18 februarie, Piperea a depus sesizarea la ANI. A cerut să se verifice dacă există o stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese între calitatea lui Mugur Isărescu de debitor al băncii Volksbank şi aceea de guvernator al Băncii Naţionale a României. Dacă ar fi dusă în ultima sa consecinţă ideea, ar însemna că un guvernator de bancă centrală nu ar avea voie să facă un împrumut.

Totul a pornit dintr-o animozitate, dar nu înseamnă că trebuie să se oprească aici. ANI trebuie să dea un răspuns dacă lucrurile sunt în regulă, mai ales cu numele băncii.

Citiți și: 

Ce avere are Mugur Isărescu. Declarația guvernatorului BNR
C. T. Popescu: Mugur Isărescu trage un semnal foarte negativ de imagine

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri