ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Descentralizarea nu reduce costurile. Se va descentraliza doar decizia de cheltuire a banilor

Data publicării:
bani 3-44

Practic, se va descentraliza doar decizia de cheltuire a banilor. Cu sau fără reduceri de costuri, lucrurile au început să se mişte în teritoriu. Direcţiile care urmează să intre în subordinea autorităţilor locale sunt transferate către alte instituţii. Se pregăteşte terenul pentru noi achiziţii plătite de la buget.

Documentele anexate Legii descentralizării arată că de la bugetul de stat vor pleca 148,5 milioane de euro către administraţiile locale.

Din total, 77,8 milioane de euro reprezintă cheltuieli de personal, iar restul înseamnă cheltuieli cu bunuri şi servicii. Sunt calcule făcute la nivelul anului 2013, dar aceleaşi sume sunt păstrate şi pentru următorii patru ani, iar banii vor pleca, în continuare, de la Bucureşti, arată site-ul Cursdeguvernare.ro.

Potrivit documentului, cei mai mulţi bani pleacă de la Ministerul Sănătăţii - peste 64 de milioane de euro. De la Ministerul Educaţiei se transferă 38,5 milioane de euro, iar de la Ministerul Mediului - 15,2 milioane de euro.

Alte sume consistente de bani pleacă de la Ministerul Tineretului şi Sportului - aproape 15 milioane de euro, şi de la Ministerul Agriculturii - 13,4 milioane de euro.

Guvernul nu a mai făcut public niciun alt calcul de impact din care să reiasă cum vor fi reduse costurile. Premierul Victor Ponta a estimat, însă doar verbal, că descentralizarea va duce la o reducere de 10 la sută a cheltuielilor, după elaborarea standardelor de cost.

Iar aceste standarde urmează să fie stabilite abia la anul, ceea ce înseamnă că, deocamdată, nu se ştie exact câţi bani ar putea fi economisiţi.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a venit cu o altă estimare, în care susţinea că aproximativ 10 la sută din totalul posturilor din administraţia centrală, adică 1.400 de slujbe ar urma să fie desfiinţate după descentralizare.

Afirmaţia ministrului de Finanţe a fost mai apoi corectată de premier, care a explicat că obiectivul este de reducere în ansamblu cu 10 la sută a costurilor, nu doar a celor salariale. În urma descentralizării, vor fi transferate din domeniul public al statului către administraţiile locale două mii de imobile şi 14.000 de angajaţi.

Unele transferuri de bunuri au început deja, înainte de intrarea în vigoare a Legii descentralizării. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, susţine că la Ministerul Mediului s-a trimis o circulară prin care maşinile de la Direcţia de Mediu să fie transferate la Garda de Mediu, instituţie care va rămâne în subordinea ministerului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri