BUSINESS CLUB. Millennium Bank pleacă din România

Data publicării:
millennium

Dorința de vânzare a portughezilor trebuie dublată și de voința unui cumpărător. Iar ultimele tranzacții de pe piața românească nu sunt încurajatoare: au fost preluate în principal portofolii de clienți, nu active. Așa s-a întâmplat la Citibank și RBS.

Un avantaj ar fi că Millennium nu va trebui să facă vânzarea rapid. Termenul impus este de doi ani, însă portughezii ar dori să facă tranzacția mai repede. Iar ceea ce are de vânzare nu reprezintă un punct de greutate al sistemului, deoarece deține o cotă de piață de sub 1% după active.

Banca are un portofoliu de credite de aproape jumătate de miliard de euro, în timp ce depozitele atrase se cifrează la circa 350 de milioane de euro.

Decizia vânzării filialei vine într-un moment în care portughezii sperau la mai bine. 2014 era anunțat ca anul intrării pe profit.

Millennium este unul dintre ultimii jucători străini intrați pe piață, în toamana lui 2007. Au pornit de la zero, cu crearea unui brand și a unei rețele.

Millennium a vrut să intre în România prin preluarea BCR, pentru care a oferit peste trei miliarde

de euro, dar a pierdut în fața Erste Bank.

În cei aproape șase ani de prezență în România, banca a încercat să crească, iar acest lucru s-a văzut în rezultatele finaciare. În total, pierderile au depășit 110 milioane de euro.

Din 2102 a trecut la eficientizarea activității, inclusiv prin disponibilizări, iar în primul semestru din 2013 a reușit să reducă pierderile cu 40%.

Prețul unei eventuale tranzacții va depinde de calitatea activelor și cel mai important va fi gradul de credite neperformante. Însă sunt șanse zero ca Millemnium să-și recupereze banii pe care i-a consumat în România.

Vânzarea a fost impusă de creditorii internaționali ai Portugaliei, în condițiile în care grupul-mamă al filialei românești a primit un împrumut de trei miliarde de euro de la creditorii internaționali, via guvernul de la Lisabona.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri