BUSINESS CLUB. Petrom va livra gaze Republicii Moldova

Data publicării:
gaze multe-1

Potrivit oficialilor din Republica Moldova, prețul de vânzare va fi de 277 de dolari pe mia de metri cubi, cu 100 de dolari sub nivelul la care Chișinăul importă de la Gazprom. Însă prețul este mai mare decât cel primit de Petrom pentru gazele furnizate în sistem reglementat în România.

Contractul a fost semnat pentru o perioadă de un an cu firma Energocom. Aceasta a obținut în iulie licența de a importa gaze, fix pentru acest proiect. Este o firmă de stat implicată și în importul de energie electrică din Ucraina.

Conducta de gaze Iași-Ungheni, finalizată în acest an, are o lungime de 43 kilometri și o capacitate anuală de transport de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Însă, pentru moment, cantitățile livrate vor fi mici. Potrivit unor informații mai vechi, s-ar putea furniza doar 50 de milioane de metri cubi de gaz pe an, adică 4% din consumul Republicii Moldova, de aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi. Regiunea separatistă prorusă Transnistria consumă la rândul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an, cea mai mare parte a gazului fiind pentru termocentrala de la Cuciurgani.

Conducta Iași-Ungheni a costat 20 de milioane de euro, din care 12 milioane a fost contribuția României. Gazoductul a fost inaugurat în august.

Rețeaua de distribuție de dincolo de Prut este însă sub controlul rușilor. Acționarul majoritar la Moldogas este Gazprom.

Conducta Iași-Ungheni va trebui dusă până la Chișinău pentru a deveni cu adevărat utilă sistemului care ar asigura o mai mare independență energetică fața de Rusia. Republica Moldova va primi de la Uniunea Europeană 10 milioane de euro pentru a acoperi o parte din costurile acestei extinderi. Plata se va face în 2015, iar construcția tronsonului până în capitala Republicii Moldova va fi gata în doi-trei ani.

În trecut, România a mai livrat energie electrică Republicii Moldova, care nu deține mari capacități de producție și este dependentă de Ucraina și Transnistria. Însă energia nu a fost plătită și s-a acumultat o datorie de 30 de milioane de dolari. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri