BUSINESS CLUB. Planul pentru cheltuirea banilor europeni este incomplet

Data publicării:
bani 2-4

O treime din paginile planului pentru cheltuirea banilor europeni în perioada 2014-2020 reprezintă doar o simplă înşiruire a situaţiei economice actuale. Iar datele economice luate în calcul nu mai sunt de actualitate.

„Experienţa este doar perioada 2007-2013. S-a mers doar într-o continuare a acestor direcţii, vedem că deşi au fost discuţii pe programele operaţionale, despre cultură şi sănătate, cel puţin în această schemă ele nu se regăsesc”, spune Dan Barna, specialist în accesarea fondurilor europene.

„Am avut nişte fonduri europene, le-am folosit fără rezultat, atunci strategia trebuie schimbată”, spune analistul financiar Dragoş Cabat.

Proiectul conţine doar o lista de 11 direcţii, printre care transporturile ocupă un rol important, însă detaliile concrete lipsesc, spun experţii în acesarea fondurilor europene. Comunicaţiile sunt un domeniu în care România va investi bani europeni. În varianta de lucru a proiectului se vorbeşte despre noţiuni precum cloud computing sau e-learning, deşi jumătate din populaţie nu are acces la internet.

„Nu poţi să ceri să informatizezi nişte sate care nu au curent”, adaugă Dragoș Cabat.

Planul privind accesarea banilor europeni în perioada 2014-2020 va fi prezent în Parlament săptămâna viitoare. În prezent, gradul de absorbţie a ajuns la 23%. Autorităţile nu par însă îngrijorate de faptul că am putea pierde banii pe care nu i-am accesat.

„Banii care riscau să fie pierduţi în acest an nu vor mai fi pierduţi, vor fi utilizaţi anul viitor”, spune Gabriel Onaca, secretar de stat Ministerul Fondurilor Europene.

Cu alte cuvinte, Bruxelles-ul ne-ar mai putea păsui încă un an, timp în care vor putea cheltui banii rămaşi din 2013. Însă, este greu de crezut că România va profită de acest lucru mai ales pentru că anul acesta a trimis spre decontare facturi de 1,7 miliarde de euro faţă de 6,5 miliarde de euro cât era necesar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri