Băncile, de două ori mai profitabile în România decât în UE

Data publicării:
banca clienti credite-1

Băncile din România sunt mai sănătoase și fac profit mai bun decât instituțiile de credit din Uniunea Europeană, potrivit unei analize efectuate de către Banca Națională a României. Din punct de vedere a sănătății sistemului bancar, excepție fac ponderile mai ridicate în România decât în UE ale creditelor ce nu sunt plătite de români și ale împrumuturilor cu măsuri de restructurare.

Ponderea creditelor neperformante și a celor în restructurare este însă în scădere, notează BNR. În primul caz, diminuarea este de 2,1 puncte procentuale, în timp ce scăderea la creditele cu măsuri de restructurare este de 1,1 puncte procentuale.

Ceea ce este un element pozitiv este faptul că aceste credite sunt mai bine protejate în România prin rezervele constituite de bănci. ”Aceste vulnerabilități sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calității activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care poziționează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, cu mult peste media europeană (în jur de 58% față de aproximativ 44%)”, spune Banca Centrală.

Datele din tabloul de risc arată că marea parte a indicatorilor se încadrează în cel mai bun interval de prudență, atât la septembrie 2015, cât și la decembrie 2015, performanța fiind superioară mediei europene care se încadrează la “intermediar” cu aproape toți indicatorii.

Indicatorul de profit al băncilor este calculat de BNR ca raport între veniturile anuale ale unei bănci și activele acesteia. Acestea sunt împrumuturile acordate de o bancă, titlurile, rezervele și bunuri imobiliare deținute de banca respectivă. Studiul BNR este parte a unui studiu mai larg derulat la nivelul UE și care a analizat indicatorii de profit și prudență pentru 154 de instituții de credit.

Rezultatele anunțate de BNR vin în contextul unor discuții aprinse privind posibilele efecte negative pe care legea dării în plată le-ar putea avea asupra băncilor. ”Pierderile generate de adoptarea Legii privind darea în plată vor fi mult mai importante pentru întreaga societate decât cele pe care le vor suferi, în mod direct, băncile comerciale, pentru că vor fi afectaţi viitorii clienţi, mediul de business, deponenţii şi debitorii care, chiar cu eforturi, au reuşit să îşi plătească ratele la bancă, a declarat, zilele trecute, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu. "Banca Naţională a României a venit cu o cifră de posibil impact (asupra sistemului bancar-n.r.), de 2 - 4 miliarde de lei”, a spus acesta.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri