Băncile, tot mai puţin darnice. Dobânzile la depozite scad

Data publicării:
bani

De la începutul anului, dobânzile la depozitele bancare au scăzut considerabil. Doar două bănci oferă bonificaţii de peste 6% pentru leii puşi deoparte. Însă asta nu va dura foarte mult: dobânzile vor continua să scadă.

Dobânzile sunt în scădere doar pentru cei care vor să economisească, însă nu şi pentru cei care vor să se împrumute. Băncile mai mici se dovedesc adesea ceva mai generoase şi oferă dobânzi de peste 5%. Inflaţia anulează însă practic orice câştig. „Dacă din dobânda de 5% scădem inflaţia prognozată de aproximativ 3,5% înseamnă că avem un câştig real la depozitele la termen de 1,5%”, arată analistul financiar Dragoş Nichifor.

Din aceşti 1,5% se scade impozitul datorat statului, apoi comisioanele bancare, scrie FinZoom. Astfel, la un depozit de 3000 de lei pe trei luni, cu o dobândă de 5,8%, câştigul se ridică la 43,5 lei. Din aceştia, aproape 7 lei se duc la stat, iar 9 lei rămân la bancă drept comision de administrare. Cu alte cuvinte, după trei luni de economisire, plusul real din cont abia atinge 27,5 lei.

Nu în ultimul rând, bancherii taxează clienţii cu un comision de retragere. „Acest comision variază, cel puţin pentru lei, între 0,4 şi 0,5% din suma retrasă: economiile noastre, plus dobânda acumulată”, explică Diana Ţăruş, broker de credite.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, la finalul lunii mai, românii aveau în bănci depozite de 100,7 de miliarde lei, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Peste 60% dintre economiile României sunt în moneda naţională.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri