Beneficiarii așteaptă simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor UE, Comisia Europeană le complică

Data publicării:
EU-Law-and-Bureaucracy-Picture 1

Foto:europoint.stonybrook.edu

"Simplificarea pe noul interval de finanțare 2014-2020, pe care toată lumea și-o dorește, (...) este o himeră. Fiecare nou interval de finanțare a venit dinspre Comisie cu proceduri birocratice mult mai complexe și mai consistente", a spus secretarul de stat, prezent la conferința "Absorbția finanțărilor europene — șansă de modernizare pentru România", potrivit Agerpres.

El a arătat că, în intervalul de finanțare actual, 2014-2020, procedurile sunt mult mai stufoase decât au fost în intervalul anterior, 2007-2013.

"În momentul de față, la Comisie se lucrează pe un mecanism de costuri simplificate. Am transmis reprezentanților Comisiei că așteptările în piață ale beneficiarilor de finanțări în ceea ce privește simplificarea sunt unele foarte mari. Privirea spre Comisie este ca spre un Sfânt Graal, care ar trebui să vină acum să explice ce înseamnă aceste costuri simplificate din punctul lor de vedere", a continuat Barna.

Oficialul a transmis beneficiarilor de fonduri europene să nu se aștepte ca autoritățile de la Bruxelles să simplifice lucrurile peste noapte.

"În spate, mecanismul a devenit și devine zi de zi atât de stufos, încât simplificarea, mie, personal, acum, mi se pare un slogan frumos. Vă spun asta cu franchețe, să nu vă așteptați la lucrurile să devină peste noapte foarte simple. Nu au cum să fie", a adăugat Barna.

El a arătat că, în ultimele șapte luni, în România au intrat 1,9 miliarde de euro din ceea ce înseamnă rambursări pe 2007-2013, iar, până la finalul anului, vor mai veni alte 450 de milioane de euro din programul de resurse umane.

"Din punctul de vedere al lansărilor, sunt lansate 12,2 miliarde de euro și, dacă luăm în calcul și dezvoltarea rurală, avem 15 miliarde de euro. Deci 45% din fondurile alocate României sunt în momentul de față deschise pentru a primi proiecte. O pondere mare din această sumă vine din Programul de Infrastructură Mare (POIM), ceea ce este un lucru bun, numai că acolo suferim la proiecte", a mai susținut secretarul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri