Bugetul României, pe plus

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-9

La acest rezultat au contribuit încasările mai mari din diferite taxe. În vistieria statului au intrat cu 12 % mai mulţi bani din impozitul pe venit şi din impozitul pe profit. De asemenea, s-a colectat mai mult din TVA şi din accize. Veştile bune se opresc însă aici. Excedentul bugetar este şi rezultatul scăderii investiţiilor cu peste 13% faţă de primele 11 luni ale anului trecut. 

Comunicatul Ministerului de Finanţe

„1. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 209,6 miliarde de lei, reprezentând 29,8% din PIB, au fost cu 7,5% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,5 puncte procentuale.

S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe venit (12,3%), impozit pe profit (+11,9%), TVA (+10,8%), venituri nefiscale (10,8%) și accize (+7,5%). Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut doar cu 0,7% faţă de anul anterior, fiind influențate de reducerea cu 5 pp a contribuțiilor angajatorilor, cât și de creșterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuție către pilonul II de pensii.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 1,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,6% şi venituri nefiscale cu 3,8%.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 204,3 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,3 pp ca pondere în PIB.

O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (-11,3%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat. În paralel, se remarcă o creștere semnificativă, cu 27,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 26,2 miliarde de lei, respectiv 3,7% din PIB, în termeni nominali cu 8,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...