În prezent 2% din forţa de munca este formată din liber profesionişti care caută contracte pe internet. Un raport PriceWaterhouseCoopers estimeaza ca până la finalul acestui deceniu numărul oamenilor care lucreaza în regim flexibil sau pe baza de contract de prestări servicii va creşte şi va ajunge să reprezinte 20% din forţa de munca la nivel mondial. Iar statutul de liber profesionist nu mai este rezervat doar pentru programatori, designeri sau traducători, ci a început să se extindă şi la alte profesii, precum cele de şofer sau paznic.

Embed:

Ca să facă faţă concurenţei cu firmele mai mici dar mai flexibile, corporaţiile ar putea renunţa la o parte din angajaţii pe termen nedeterminat, aducând în locul lor colaboratori angajaţi doar pe durata desfăşurării fiecărui proiect în parte. În acelaşi timp se transformă şi conceptul de sindicat. Este înlocuit de asociaţiile profesionale înfiinţate de unii freelanceri în încercarea de a primi venituri decente şi de a-şi asigura o pensie.

Până la finalul deceniului, 20% din forţa de muncă ar putea fi liber profesionistă. Adică formată din oameni care nu au o slujbă stabilă şi care sunt plătiţi pentru serviciile pe care le prestează, uneori de la distanţă. Iar concurenţa va fi foarte mare între aceşti oameni care nu sunt nici angajaţi, nici patroni. Cine nu prinde un contract temporar sau un proiect, nu primeşte bani. Este practic şomer. Şi există temerea că această economie a freelancerilor va fi una foarte instabilă.

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!