Controversele din jurul Codului Fiscal: „Nu am tras semnale de alarmă publice”

Data publicării:
bogdan olteanu la km0

Invitat la emisiunea Kilometrul 0, oficialul băncii centrale a explicat de ce nu a reacţionat BNR imediat după ce proiectul Codului Fiscal a fost adoptat de Guvern. Bogdan Olteanu spune că noul Cod Fiscal a suferit multe modificări, chiar înainte de adoptarea sa în Parlament.

Legea a cunoscut o evoluţie absolut remarcabilă, în ultimele 48 de ore dinainte de adoptare. Pe ce să se facă dezbateri? Noi cei care priveam la dezbaterea asupra codului vedeam în fiecare zi alte cifre. Iar reducerile dramatice au apărut în ultimele două zile. A fost prima surpriză internă. Nu am tras semnale de alarmă publice. Din iarnă, când au început discuţiile pe codul fiscal şi până acum, am trecut printr-o nouă criză gravă a UE, a zonei euro, a regiunii în care ne aflăm, noua evoluţie dramatică din Grecia care nu s-a sfârşit. Nu e momentul în care să te arunci cu capul înainte şi să vezi dacă ai pe ce să aterizezi”, a spus Bogdan Olteanu.

Oficialul BNR a vorbit şi despre eventualele consecinţe ale reducerii TVA de la 24 la 19%. Va exista un cost. De exemplu, e posibilă o creştere a dobânzilor”, a mai spus viceguvernatorul BNR.

Guvernatorul Băncii Naţionale a criticat aspru toate reducerile de taxe care ar urma să intre în vigoare de anul viitor. Şase dintre măsuri sunt considerate de Mugur Isărescu că au impact major asupra bugetului.

Reducerile de impozite, accize şi eliminarea unor taxe ar avea un impact bugetar de 17 miliarde de lei. Mai mult de jumătate din sumă vine de la scăderea TVA, de la 24 la 19%. Acesta este de altfel şi motivul pentru care preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal înapoi în Parlament, pentru reexaminare. Forma finală va fi stabilită în sesiune parlamentară extraordinară, la sfârşitul lunii august.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri