Capcanele creditelor rapide: dobânzi și penalități care cresc valoarea împrumutului și de cinci ori

Data publicării:
semnare credut

Condiţiile restrictive impuse de bănci pentru cei care vor un împrumut, veniturile reduse şi nivelul scăzut de înţelegere a contractelor de credit îi transformă pe mulți români într-un target perfect pentru cămătarii legali, firmele care dau împrumuturi rapide.

Fie că sunt ofertele din cutiile poştale sau de pe site-urile de internet, atu-ul principal al acestor credite este rapiditatea. Analiza documentelor se face pe loc, la telefon sau în mediul online, iar banii sunt viraţi în 24 de ore la domiciliu sau în mai puţin de jumătate de zi într-un cont bancar. Dar ce este rapid şi uşor de accesat este şi foarte scump.

„În România nu există o limitare legală pentru finanţatori pentru dobânda pe care o percep de la clienţi. Sunt cazuri în care unele IFN-uri ajung la 4.000% cu dobânda aplicată”, spune analistul financiar Dragoş Nichifor.

Astfel, dacă pentru 1.000 de lei luaţi cu împrumut timp de o lună clientul plăteşte dobândă 360 de lei, pentru un credit pe un an, dobânda este de peste patru ori mai mare faţă de suma împrumutată.

Dar costurile nu sunt singura capcană pentru cei care accesează un credit rapid, pentru care nu este nevoie de garanții, giranți sau adeverințe de venit.

Clienţii nu apucă să citească contractele, iar dacă le citesc nu le înţeleg şi ajung în situaţia în care una din clauzele pe care nu le înţeleg să se răsfrângă asupra lor. Există la anumite produse financiare comisioane de penalitate atât de mari încât îţi pot dubla ceea ce ai de plată în luna respectivă”, spune Florian Nichita, fost director al unei instituţii financiare nebancare.

În plus, orice întârziere în achitarea ratelor și penalităților aduce imediat executarea silită a clientului.

Clientul care are credit la un IFN riscă la fel de mult ca cel care are credit la bancă să fie introdus în Biroul de Credit. Mai mult poate să apară în baze de date comune cu băncile”, spune Dragoș Nichifor.

În România creditele rapide acordate populației se ridică la aproape 29 de miliarde de lei, adică o treime din totalul împrumuturilor luate de români de la bănci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri