BUSINESS CLUB | Card de credit, acoperit în 18 ani

Data publicării:
card mastercard foto facebook 09-07-2015

Se ia un client şi un card de credit cu o limită de 6.000 de lei. Banii sunt uşor de cheltuit, într-un timp scurt. Cu acoperirea e mai greu. Clientul care a retras 6.000 de lei de pe cardul de credit îşi poate plăti datoria în câteva sute de luni, dacă face doar plata minimă cerută de bancă. 18 ani şi 2 luni ar dura returnarea datoriei dacă utilizatorul plăteşte lunar doar 2% din datorie, cât îi cere banca.

Împrumutul s-ar achita total doar dacă clientul închide linia de credit când îi mai rămân 20 de lei de plată. Dacă nu, achitarea sumei minime se va întinde matematic la infinit. Potrivit calculelor Finzoom, în cei 18 ani, pe lângă cei 6.000 de lei împrumutaţi de la bancă, clientul va trebui să returneze alţi 6.600 de lei în dobânzi, comisioane şi taxe bancare. Astfel, ar ajunge să plătească de peste două ori mai mult decât i-a dat banca în urmă cu 18 ani. Povara dobânzilor însă se va simţi mult mai repede de atât.

În cinci ani de zile, am da băncii dobânzi şi comisioane în valoare de peste 4.000 de lei, deci 67% din suma împrumutată”, explică Irina Chiţu, director general Finzoom.

Pe lângă comisioanele usturătoare şi dobânda care poate fi dublă faţă de a unui credit de nevoi personale, utilizatorii cardurilor de credit se pot îndatora şi mai tare de atât dacă ratează data scadentă a plăţii minime lunare. Băncile din România practică dobânzi penalizatoare şi de 40%.

Potrivit datelor BNR, la începutul anului erau în România 2,3 milioane de carduri de credit. Mulţi oameni însă nu au doar un card de credit, ci chiar cinci sau şase. În total, utilizatorii români au făcut tranzacţii de peste 1,3 milioane de lei doar în primele trei luni ale acestui an cu cardurile de credit.

În marea majoritate a cazurilor nu e folosit adecvat, se fac retrageri, iar majoritatea clienţilor depăşesc limitele de graţie. Marea majoritate a celor care folosesc greşit cardul de credit sunt exact cei care nu au venituri îndestulătoare încât să poată să acopere datoria creată repede şi uşor”, spune Dragoş Nichifor, director financiar Bayer.

Nivelul scăzut de trai din România şi uşurinţa cu care se pot lua carduri de credit sunt reţeta perfectă pentru un dezastru financiar. Cei care îşi permit să achite 600 de lei lunar din datoria de 6.000 ar rambursa creditul în doar un an, şi nu în 18. Ar plăti comisioane şi dobânzi de 800 de lei, de opt ori mai mici decât dacă achită doar minimul cerut de bancă.

Însă sunt puţini cei care reuşesc să scape repede de datorie şi să plătească dobânzi mici. Un studiu făcut pe piaţa britanică, cu o tradiţie mai lungă a produselor bancare, a arătat că o treime dintre oameni sunt convinşi că, facând doar plăţile minime, banca nu le va cere nici dobandă, nici comision. Un studiu al universității din Pennsylvania a plasat însă România pe ultimele locuri în lume la nivelul de educaţie financiară. Doar 4% dintre români au răspuns corect la trei întrebări de finanţe personale, comparativ cu 50% dintre germani şi elveţieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri