Ce companii câștigă din falimentul Astra Asigurări?

Data actualizării: Data publicării:
rca 2 1

Falimentul societății Astra Asigurări va rotunji afacerile câtorva mari asiguratori rămași pe piață, care practică prime de asigurare comparabile cu cele practicate de defuncta companie, arată raportul investigației privind sectorul asigurărilor auto din România, realizat de către Consiliul Concurenței (CC).

Instituția a analizat mai multe scenarii privind evoluția pieței RCA după falimentul companiei Astra. Primul scenariu, puțin probabil, este acela în care clienții Astra vor migra uniform către toate companiile rămase pe piață. Din punct de vedere al principiilor economiei de piață, aceasta ar fi soluția cea mai de dorit. Al doilea scenariu, care este cel mai probabil după cum notează CC, este migrarea foștilor clienți Astra către cinci asiguratori, proporțional cu cotele acestora. Al treilea scenariu, la fel de puțin probabil ca și primul, este că foștii clienții Astra se vor îndrepta spre primii trei asiguratori de pe piață.

Cel mai plauzibil scenariu este al doilea, notează CC. Aceasta deoarece principalul criteriu de selecție a asiguratorului este prețul. ”În lipsa unor decizii din partea unor asigurători de atragere puternică a portofoliului de clienți Astra, scenariul cel mai probabil este cel de-al doilea enunțat anterior. În acest scenariu, gradul de concentrare a segmentului RCA crește considerabil, în special în evaluarea prin intermediul ratelor de concentrare, accentuând trăsăturile oligopoliste deja prezente pe piața asigurărilor auto obligatorii RCA. Concluzionând, este firesc să ne așteptăm ca ieșirea Astra de pe piața asigurărilor auto să conducă la creșterea gradului de concentrare”, spune CC. ”Ne așteptăm la consolidarea prezenței pe piață a primilor cinci concurenți și deci la accentuarea trăsăturilor oligopoliste ale segmentului RCA.

Dar care sunt companiile câștigătoare? Se pare că cei mai câștigați vor fi bulgarii de la Euroins. Dealtfel compania a reușit la începutul anului trecut să acceadă pe primul loc la capitolul asigurări RCA, de unde în 2014 se găsea pe locul 3. În câștig va ieși și Carpatica Asig, firmă ce se găsea pe locul 3 înainte ca Astra Asigurări să intre în faliment. Șanse de captare a bazinului de clienți RCA Astra vor avea și societățile Omniasig, City și Asirom.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri