Avertisment CE: Aplicarea retroactivă a dării în plată va afecta creditarea şi cererea internă

Data publicării:
comisia1

Specialiştii Comisiei Europene cred că legea dării în plată, în forma aprobată iniţial de Parlament, este riscantă pentru mersul economiei. Aplicarea retroactivă a legii ar putea avea un impact negativ asupra creditării şi consumului şi va afecta încrederea investitorilor în economie, se arată în cele mai recente previziuni ale Executivului european.

Iniţiatorul dării în plată spune însă că o astfel de măsură a fost cerută tocmai de Parlamentul European.

Daniel Zamfir, deputat PNL, iniţiator al legii: „Parlamentul European, printr-o rezoluţie recent adoptată în noiembrie anul trecut, tocmai cerea Comisiei Europene să modifice legislaţia în sensul introducerii dării în plată în toate ţările membre. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat în mod clar că se poate aplica o lege şi contractelor în derulare”.

Semnalul tras de Comisia Europeană a ajuns şi la Guvern.

"Luăm în considerare cu multă atenţie aceste avertismente şi sperăm că noua formă a legii va ţine cont de aspectele subliniate de preşedintele Klaus Iohannis, de remarcile Băncii Centrale Europene, şi nu în ultimul rând de aceste noi avertismente", a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Proiectul trebuie tratat cu mult discernământ, mai spune Guvernul. Totodată, trebuie respectate echilibrele macroeconomice, dar şi păstrată o relaţie bună între clienţi şi bănci. Apoi elementele de constituţionalitate nu trebuie neglijate.

Proiectul legii dării în plată permite celor cu credite ipotecare să scape de datorii, în schimbul renunţării la locuinţă. Legea nu se aplică însă în forma aprobată de Parlament, pentru că şeful statului vrea să fie eliminată prevederea care le permite şi dezvoltatorilor imobiliari să profite de măsură. În plus, textul legii va fi modificat, pentru a-i ajuta şi pe cei care şi-au pierdut deja casele. Aceştia nu vor mai putea fi urmăriţi de bănci pentru sumele datorate după executarea silită.

Andreea Ciocoiu, avocat: „Procedura este una simplă, dacă ar intra în vigoare - o notificare făcută prin avocat, executor judecătoresc, termenele sunt foarte scurte, costurile sunt suportate exclusiv de debitor, contestaţia este scutită de plata taxei judiciare de timbru”.

De teama dării în plată, care le-ar aduce pierderi de sute de milioane de euro, băncile au înăsprit deja condiţiile de creditare. Unele dintre ele cer un avans de până la 35 la sută pentru creditele ipotecare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri