Comisioane mai mari la ghișeul băncii

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24-2

Foto: Gulliver / Getty Images

Clienții unei bănci au primit o veste bună în această toamnă: la retrageri de bani de la bancomate nu vor mai plăti comisioane. Câteva rânduri mai jos, însă, era și vestea proastă: aproape toate tranzacțiile făcute la ghișeu se scumpeau, iar în cele mai multe cazuri se dublau. De exemplu, la retragerea de numerar direct de la funcționarul băncii, comisionul a crescut de la 0,5% şi minim opt lei pe operațiune, la 1% sau minim 15 lei!

Bancherii spun că au costuri mai mari de acoperit pentru gestionarea banilor gheață. Ionuţ Stanimir, purtător de cuvânt al unei bănci comerciale, spune că „cel mai scump este să faci operaţiuni cash, la biroul băncii, pentru că acestea au întotdeauna un cost mare şi pentru clienţi, şi pentru bancă. Foarte rapid şi foarte ieftin este pe internet.”

Aproape toate marile bănci comerciale şi-au modificat comisioanele de retragere de bani în această toamnă. Pentru retragerile de numerar de la ghişeu, BCR taxează clienţii cu minimum 15 lei, iar Banca Transilvania are un comision de cinci lei.

Comisioanele standard aplicate de bănci

Retragere numerar la bancomat / Retragere numerar la ghișeu

BCR: 0 lei / 1%, min. 15 lei

BRD: 0,2%, min. 0,9 lei / 0,5%, min. 5 lei

Raiffeisen: 0,2%, min. 0,2 lei / 0,5%, min. 5 lei

Banca Transilvania: 0 lei / 0,4%, min. 3,5 lei

Unicredit: 1%, min. 5 lei / 0,5%, min. 5 lei

În aceste condiţii, specialiștii ne sfătuiesc să analizăm cu grijă toate ofertele, mai ales că aproape toate băncile condiţionează acordarea unor facilităţi de transferarea salariului în conturile lor.

Trebuie să citim cu atenţie fiecare informare care vine de la bancă. Dacă ne gândim că facem în mod uzual retrageri de numerar la bancomatul propriu al băncii lăsăm deja lunar zeci de lei doar pe taxe şi comisioane”, spune Irina Chițu, analist financiar.

Cel mai costisitor este să scoţi bani de la un bancomat al unei bănci de care nu aparţii. De exemplu, pentru 20 de lei, banca taxează cinci lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri