Companiile IT românești, printre cele mai mari creșteri în Europa

Data publicării:
firm1

Cea mai bine clasată în topul creșterilor între firmele de IT din ţara noastră şi pe locul șase în regiune este ZebraPay, care a dezvoltat o reţea de terminale la care clienţii pot face plăţi electronice într-un mod securizat şi rapid. În momentul de faţă, ZebraPay deţine peste 1.700 de asemenea terminale în toată ţara, prin care utilizatorii pot plăti facturile telefonice, la curent sau la gaze, îşi pot cumpără bilete de avion sau la diferite evenimente şi îşi pot achita amenzile. Veniturile celor de la ZebraPay au crescut de 11 ori între 2011 şi 2014, până la șase de milioane de euro anul trecut.

Şi firma sibiană ITNT, formată dintr-o mică echipă de dezvoltatori de aplicaţii şi website-uri, a avut creşteri semnificative în ultimii ani. Produsul lor amiral este Soft32, una dintre cele mai populare platforme de distribuţie de programe de calculator din întreaga lume. Aceasta este disponibilă în șase limbi şi este vizitată de zece milioane de utilizatori în fiecare lună, punând la dispoziţia acestora peste 100 de mii de aplicaţii.

În 2014, ITNT a avut venituri de zece ori mai mari decât în 2011.

Realizatorii topului au creat şi o categorie specială pentru companiile mari, cu venituri de peste 25 de milioane de euro, care în mod normal nu ar putea concura, ca rată de creştere, cu firmele mici şi în plină dezvoltare. Liderul acestui segment este firma românească INSOFT, care se specializează pe crearea de soluţii educaţionale multimedia atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Totuşi, cei de la INSOFT au avut venituri de șase ori mai mari faţă de acum 4 ani, cu o creştere mai mare decât multe din companiile mai mici şi mai dinamice.

Majoritatea firmelor din ţara noastră sunt înfiinţate înainte de a începe criza economică, şi acestea au reuşit să treacă cu bine perioada. Însă realizatorii topului au căutat să identifice şi companii înfiinţate după 2012 care să fie în creştere fulminantă, şi nici o companie românească mare nu a îndeplinit criteriile acestora.

În aceeaşi perioadă, industria românească de softuri a crescut cu 50%, cu vânzări de două miliarde şi jumătate de euro anul trecut. Aproape 90 de mii de români lucrează în domeniul serviciilor IT şi software.

În total zece companii româneşti au reușit să intre în acest top al emergenței realizat de Deloitte Technology. În medie, acestea au avut creşteri de 550%, adică veniturile lor au crescut de aproape șase ori între 2011 şi 2014. Majoritatea firmelor româneşti din top sunt creatoare de soft.  

Citește și:
Sebastian Ghiță și softul pentru alegeri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri