Complexul Energetic Oltenia face concedieri masive

Data publicării:
51a2a8c595f9cf484f000000 1


În urma disponibilizărilor efectivul mediu de personal al CE Oltenia se va reduce cu peste 11%, de la 16.400 la 14.493, potrivit Profit.ro. "Se propune un buget de venituri și cheltuieli cu profit, în condițiile în care realizările anului 2015 înregistrează o pierdere de 961 milioane lei. (...) la fundamentarea cheltuielilor cu personalul s-a avut în vedere eficientizarea activității societății prin aplicarea unor măsuri de reducere a numărului de personal, astfel: reducerea cu 2.000 de salariați, atât din activitatea de exploatare a cărbunelui, prin închiderea sau restrângerea activității de exploatare a cărbunelui în subteran, cât și din activitatea de producere de energie. Reducerea numărului de personal se efectuează prin aplicarea unui program de concedieri colective, program care presupune măsuri de protecție socială prin acordarea de plăți compensatorii, indemnizație de șomaj și venit de completare", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG de aprobare a bugetului CE Oltenia pe 2016.

Astfel, numărul mediu de salariați al Complexului va scădea cu peste 11%, de la 16.400 la 14.493, iar cheltuielile de personal se vor reduce cu un procent similar, la 906,16 milioane lei, potrivit proiectului de buget.

În comparație cu rezultatele consemnate în 2015, cheltuielile totale ale CE Oltenia sunt programate să scadă cu mai mult de 31% (1,688 miliarde lei), de la 5,333 la 3,645 miliarde lei. Veniturile sunt bugetate să se reducă cu peste 16%, de la 4,373 la 3,646 miliarde lei. Profitul prognozat pe 2016 se cifrează la circa 600.000 lei.

Proiectul de buget este fundamentat pe o estimare de producție totală de energie de 14 TWh, din care 11,8 TWh de energie electrică livrată netă, la care se adaugă producția proprie de cărbune, estimată pentru anul acesta la 23 milioane tone.

Mixul energetic, colac de salvare

În mai multe rânduri reprezentanți ai unităților energetice pe cărbune din Valea Jiului au pledat pentru vinderea energiei sub forma unui mix energetic. Mai toate marile companii din Europa nu vând energie produsă doar în hidrocentrale, doar în centrale eoliene, doar în centrale nucleare, ci mixuri ale acestora, argumentau ei.

Spargerea producţiei de electricitate pe surse de producţie a fost o mişcare neinspirată, spuneau anul trecut experţi dar şi oficiali ai CE Oltenia. Consiliul Concurenţei spunea că producătorii interni ar avea o poziţie mai puternică pe piaţa regională a energiei dacă ar investi (şi vinde) într-un mix de producţie, după modelul marilor companii energetice europene. “Când s-a făcut reforma, când s-a dezagregat RENEL, s-a gândit problema pe tipuri de resurse de energie. Lucrul acesta nu a fost cel mai fericit. În mod normal dacă vrei să ai şi o piaţă care să funcţioneze cu o competiţie trebuie să ai competitori de aceeaşi mărime, valoare, putere. Dacă tu spui că hidro produce ieftin este normal ca toată lumea să cumpere energia hidro”, spunea anul trecut expertul în energie Ioan Purică.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri