Construcțiile, pe plus după cinci ani

Data publicării:
konstr

Cea mai mare dezvoltare de apartamente din România a apărut în sudul Capitalei. Anul trecut a început aici construcţia de blocuri şi case în 40 de ansambluri rezidenţiale. Chiar şi mai multe au demarat în 2015.

Chiar în această zonă vor apărea în următoarea perioadă în jur de 50 de blocuri noi şi aproximativ 1.000 de apartamente”, spune Bogdan Ivan, reprezentant al dezvoltatorilor imobiliari din sudul Capitalei.

Construcțiile au ajuns sectorul cu cea mai spectaculoasă revenire economică, un plus de aproape 7%. Cu atît mai spectaculoasă cu cât anul trecut era ultimul sector rămas pe minus, cu o scădere de 2,3%. Profitând de preţurile mai mici la unele terenuri şi de stabilizarea preţului materialelor, dezvoltatorii au venit în întâmpinarea cererii în creştere.

Anul acesta, în primele trei luni, vânzările au crescut cu o medie de 40% faţă de primele trei luni de anul trecut. Rezervările au crescut cam cu 50% faţă de anul trecut”, afirmă Ecaterina Mincu, director al unui centru imobiliar.

Comisia de Prognoză se aşteaptă la un plus constant de peste 5% în următorii trei ani.

Noi vindem aceste căsuţe din fază de proiect, când sunt terminate nu mai este nimic de vânzare. Am achiziţionat nişte terenuri de curând şi lucrăm să construim încă 4-5 rânduri de căsuţe înşiruite”, spune Constantin Dumitrescu, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar.

Potrivit Eurostat, România a înregistrat în primul trimestru al anului cel mai accelerat ritm de creştere a construcţiilor din Uniunea Europeană: 13,4%. „Este o tendinţă bazată pe o creştere sănătoasă, bazată pe o economie care creşte, pe nişte preţuri legate de realitate”, explică Bogdan Ivan.

Contribuţia construcţiilor la creşterea reală a economiei este încă scăzută. Doar 0,4%, de trei ori mai puţin decât aduc industria şi servicile, însă peste nivelul agriculturii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri