Cum apreciază Banca Națională efectul Brexit asupra monedei naționale

Data publicării:
casa de schimb 1

”Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat guvernatorul BNR”, a subliniat preşedintele. Menţionând că a solicitat şi a primit informaţii importante pentru ţară, şeful statului a spus că premierul Dacian Cioloş l-a asigurat că impactul Brexit asupra economiei româneşti nu este mare, nu e un motiv de îngrijorare şi că va fi gestionat fără probleme majore, potrivit News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut această declaraţie la finalul consultărilor pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu premierul Dacian Cioloş, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu liderii partidelor politice.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5366 lei/euro, în creştere cu aproape 2 bani faţă de cotaţia de precedentă, ca urmare a turbulenţelor generate în pieţe de votul pro-Brexit din Marea Britanie, însă leul a rezistat mult mai bine decât celelalte monede cu regim similar din regiune, iar devalorizarea monedei româneşt a fost sub aşteptări.

Joi, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5179 lei/euro.

Euro a deschis şedinţa de tranzacţionare la 4,56 lei, nivel maxim din martie 2014, dar a rămas foarte puţin timp la acest nivel, cursul coborând rapid spre 4,54 lei/euro. 

Ulterior, după calmarea pieţelor, euro a revenit sub pragul de 4,54 lei. Analiştii nu exclud o intervenţie a băncii centrale pentru a susţine leul. 

"Alte monede din regiune s-au depreciat mai mult, iar acest fapt ar putea indica o intervenţie a băncii centrale pentru a atenua tendinţa (de depeciere), dar datele privind rezervele valutare d săptămâna viitoare ar putea aduce clarificări", se arată într-un raport al ING.

Analiştii se aştepată la o perioadă de volatilitate ridicată pe piaţa valutară, până când se va reduce tensiunea de pe pieţele internaţionale.

Rezultatul neaşteptat al referendumului din Marea Britanie a dezgheţat dobânzile interbancare. Indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează majoritatea creditelor în lei, a urcat vineri la 0,85% pe an, după ce a stagnat în ultimele luni la 0,75%-0,76%, arată datele Băncii Naţionale a României.

Nivelul de vineri este unul maxim al ultimelor cinci luni, fiind neatins din 1 februarie. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat puternic, cu aproape 11 bani (2,7%) în raport cu leul, până la 4,0766 lei, de la nivelul anterior, de 3,9699 lei.

Nivelul de vineri al cursului dolarului în raport cu leul nu a mai fost atins din 3 martie, când BNR a afişat un curs de referinţă de 4,0986 lei/dolar. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian, considerat monedă-refugiu în perioade de turbulenţe, a crescut cu peste un ban, la 4,1791 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri