Cum evită CFR Călători restructurarea. Angajaţii vor sta acasă fără să fie plătiţi o zi pe lună, în pofida opoziţiei sindicatelor

Data publicării:
tren gara cfr vagon sursa foto digi24

CFR Călători, companie în luptă cu pierderile, trebuie să ia măsuri care, în interior, sunt considerate drastice. Angajaţii vor sta acasă fără a fi plătiţi o zi pe lună, până la sfârşitul anului, ca modalitate de a face economii. Sindicatele însă se opun, întrucât asta înseamnă că vor fi momente în care unii angajaţi vor face muncă suplimentară fără a fi plătiţi. În acest sistem, exersat de CFR Călători şi la începutul anului, se evită de fapt restructurarea.

Pe acest sistem de rotaţie a unui concediu neplătit de o zi pe lună se fac economii la buget. Ar fi vorba, potrivit datelor companiei, de circa 360.000 de euro pe lună. Pe salarii, se consumă lunar aproape 8 milioane de euro, în total 96 de milioane pe an.

Prin urmare, economia este de 4,5% şi, trebuie subliniat, este conjuncturală: în altă parte e problema CFR Călători. Personalul este de aproape 14.000 de oameni. Salariul mediu este de 580 de euro, deci nu mare, dar numărul ridicat de angajaţi face ca bugetul de salarii să nu poată fi acoperit, şi de aceea e nevoie de economii făcute cu zile de neplată.

O companie care nu poate să îşi permită plata integrală a angajaţilor face restructurări. Desigur, pot fi momente de greutate, dar asta ar presupune că la orizont sunt timpuri mai bune. Nu este şi cazul CFR Călători în ultimii ani. Compania desfiinţează rute, mai restrânge parcul, dar mai greu se va atinge de personal.

Business Club



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri