Cum vă puteți recupera taxele plătite în alte țări UE

Data publicării:
Expat Flags

Numărul românilor care părăsesc ţară a crecut din anul 2014, datorită eliminării restricţiei pe piaţa muncii în toate ţările Uniunii Europene. Adriana Ciupe, manager al “RT Tax”, spune că multe persoane care lucrează în străinătate nu ştiu că pot să îşi ramburseze taxele pe care le-au plătit în plus şi lasă milioane de lei în ţările străine, potrivit manager.ro.

Conform informaţiilor primite de la Adriana Ciupe, cetăţenii au început să îşi ramburseze taxele mai activ. Totuşi, aproximativ 60% din persoanele care au lucrat legal în străinătate nu şi-au rambursat banii. Unii dintre aceştia părăsesc România doar pentru a munci sezonier şi, după ce termină munca, se întorc în ţară. Dacă au lucrat legal, aceştia pot să îşi ramburseze taxele pe care le-au plătit în plus.

Potrivit datelor RT Tax, suma rambursabilă medie este de 3.624 lei, iar românii lasă aproximativ 200 milioane de lei în ţările străine în fiecare an, acestea fiind rezultatul taxelor nerambursate. Această sumă de bani poate fi uşor rambursată în România.

“Cea mai mare problemă o reprezintă nesiguranţa rambursării taxelor. Deoarece restricțiile asupra românilor care doresc să lucreze în Europa au fost ridicate doar în 2014, mulţi cetăţeni nu ştiu despre această oportunitate. Aş dori să îi îndemn pe români să îşi ramburseze taxele plătite în plus şi să nu îşi lase banii munciţi din greu în străinătate. Pentru cei care nu sunt siguri dacă merită, trebuie să menţionez că plătitorii de taxe care primesc ca salariu mai puţin ca salariul mediu sau salariu minim pe economie din ţară străină, primesc, de obicei, 100 % din impozitul plătit. O sumă rambursabilă aproximativă este de aproape două ori mai mare decât venitul mediu din România. De asemenea, această procedură este de multe ori obligatorie, astfel persoanele care nu completează declaraţiile fiscale pot primi amenzi”, spune Adriana Ciupe.

Rambursarea taxelor este benefică nu doar contribuabililor, dar şi economiei României, deoarece expatriaţii care vin înapoi au tendinţa de a cheltui banii în ţara natală.

Rambursarea taxelor este un proces natural şi legal. Fiecare persoană care lucrează în străinătate primeşte un venit şi plăteşte taxe din acel venit. La sfârşitul anului fiscal sau după terminarea muncii şi părăsirea acelei ţări, un angajat trebuie să completeze un formular fiscal către serviciul fiscal străin. După ce au trimis acel formular, personalul serviciului fiscal străin examinează datele personale introduse şi calculează suma taxelor plătite în plus. Dacă apare că s-a plătit în plus, acea persoană primeşte o rambursare de taxe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri