Dan Șova, la Digi24: Joi vom prezenta documentele care au legătură cu proiectul Roșia Montană și Guvernul României

Data publicării:
dan sova - 5669778-Mediafax Foto-Octav Ganea

Actualizare 17:55: Contactat de Digi24, Dan Șova a afirmat că nu a făcut această declarație.

Nu am făcut această declarație, ceea ce a consemnat ziarul gândul este complet neadevărat. Exact așa cum a spus premierul, în cursul zilei de mâine, am primit sarcina, mâine voi face o mapă cu toate documentele care țin de Roșia Montană din 1997 încoace, o voi prezenta premierului și joi vom prezenta și succesiunea tuturor acestor documente care au legătură cu proiectul Roșia Montană și Guvernul României”, a declarat Dan Șova pentru Digi24.

Dan Șova a menționat că nu a spus nici că toate documentele sunt la Ministerul Economiei și la Ministerul Mediului.

Ministrul a mai spus că aceste documente nu erau secrete și că „urmau să fie prezentate oricum în Comisia Parlamentară”, dar nu ar putea să spună de ce nu au fost date publicității până acum. 

„Nu am fost în Guvern până acum”, a precizat Dan Șova.


Actualizare: Contactat de gândul pentru a explica ce documente va publica, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova susţine că „premierul a înţeles greşit”.

Eu nu mă ocup de desecretizarea documentelor. Documentele nu sunt la mine la minister. Toate documentele sunt la Ministerul Economiei şi la Ministerul Mediului. Singura mea sarcină a fost să redactez proiectul de lege”, a explicat ministrul, pentru gândul.info.


Nu știu de o clauză, știu de faptul că dânșii, dacă nu mă înșel (...), din 1999 s-a acordat licența de exploatare pentru Minvest, în 2000 aceasta a fost transferată către RMGC, de atunci încoace s-au desfășurat negocieri, discuții. Domnul Șova vă va pune mâine la dispoziție toate documentele din acești 14 ani. Suma respectivă este invocată în mai multe adrese oficiale de către companie cuprinzând cheltuielile făcute până acum și eventualele pierderi comerciale”, a spus Victor Ponta.

Sunt evaluări făcute de până la două miliarde de dolari, pierderi calculate de către companie. Însă nu vreau să vorbesc în numele celor care, eventual, vor acționa în judecată statul român. Eu aș vrea să nu plătim nimic”, a punctat premierul.

Victor Ponta a mai spus că toți miniștrii au susținut în Guvern proiectul de lege. El a adăugat că parlamentarii PSD vor vota în cunoștință de cauză și nu va exista un vot politic.

Premierul s-a mai arătat preocupat de cum se va percepe acest proiect în străinătate și că nu ar vrea să se înțeleagă că România „fugărește” investitorii străini.

Astăzi, Comisia Juridică a Senatului a dat aviz negativ proiectului Roșia Montană. Senatorii au decis în unanimitate. La ora 17:15, Comisia de Administrație publică a dat al doilea aviz negativ pentru acest proiect de lege.

Acţiunile Gabriel Resources au închis luni la Toronto în scădere cu 54%, la 68 cenţi canadieni (65 cenţi SUA), cel mai slab nivel la final de şedinţă din 1999, după ce premierul Ponta a declarat că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă la Senat, apoi la Cameră.

Astăzi a fost prima zi de protest pro-exploatare la Roșia Montană, iar organizatorii au anunțat că manifesțiile vor continua, în timp ce ieri protestele împotriva exploatarării au ajuns ieri la a noua zi consecutivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri