Datornicii, apărați de abuzurile băncilor

Data publicării:
euro bancnota bani 500 GettyImages-689578-2

Proiectul de lege al ANPC prevedea iniţial că banca va trebui să-i dea în judecată pe clienţi pentru a-i putea executa silit. În proiectul actual, de ordonanţă de urgenţă, menţiunea nu mai apare în cazul băncilor, dar e păstrată pentru recuperatorii de datorii. Aceştia ar urma să aibă şi obligaţii în relaţia cu clienţii.

Alin Iacob, Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare: „Nu vor mai putea fi hărtuiți, nu se va mai putea suna la serviciu, la rude, vecini de pe scară, nu se va mai putea suna la ore imposibile, așa cum se întâmpla până acum.”

Textul ANPC precizează că, înainte de a-i executa silit pe datornici, bancherii trebuie să facă dovada că au venit cu variante de restructurare a creditului. Dacă nu se ajunge la nicio soluţie, clienţii vor avea răgaz să-şi vândă singuri locuinţa.

Alin Iacob, Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare: „Nu vor mai fi victimele acelor prețuri foarte mici care se obțineau prin executările silite.”

Asociaţia Băncilor a cerut ca prevederile din legislaţie, inclusiv cele din legea dării în plată, să respecte Directiva Europeană şi cele legate de menţinerea caracterului voluntar privind transferul garanţiei.

Actualul text nu mai conține nicio prevedere legată de posibilitatea dării în plată. Asta deși directiva europeană din care se inspiră include și o astfel de procedură, dacă și banca e de acord. Directiva a fost adoptată în 2014 şi a intrat în vigoare pe 21 martie anul acesta, dar un proiect final de transpunere în legislaţia naţională a întârziat.

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR: „Nici Parlamentul, nici iniţiatorii, cei care au iniţiativă legislativă şi aici mă refer direct la ANPC n-au mişcat un deget ca să pună în practică această directivă.”

Noile reguli privind executarea silită se vor aplica doar creditelor luate după intrare în vigoare a legii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri