EXCLUSIV. Proiectul de hotărâre prin care salariul minim creşte la 1.250 de lei de la 1 mai

Data publicării:
bani roata bancnote-3

FOTO Agerpres

ACTUALIZARE 12.55. Digi24 a obţinut în exclusivitate proiectul de hotărâre de Guvern privind majorarea salariului minim pe economie.

Exclusiv Digi24

ACTUALIZARE 12.10. Dumitru Costin, lider BNS, a declarat la Digi24 că acordul privind majorarea de la 1 mai a salariului minim este doar una de amânare a măsurii.

„În ce ne priveşte, pentru noi nu s-a schimbat nimic, e doar o decizie de amânare a creşterii salariului minim. Până în mai se pot întâmpla multe, e o valoare ipotetică, e cioara de pe gard.

La Ministerul Muncii am trimis opinia noastră - aceea de a ne menţine poziţia – 1.200 de lei la 1 ianuarie, aseară am susţinut că putem lucra împreună cu Guvernul, patronatele, pentru a identifica măsuri în economie”, a spus liderul sindical.

ACTUALIZARE 11.02. Salariul minim va ajunge la 1.250 de lei de la 1 mai. La această soluţie s-a ajuns în urma negocierilor dintre Guvern, sindicate şi patronate.

Decizia finală va fi luată mâine în şedinţa de Guvern.


Negocieri privind majorarea salariului minim pe economie au avut loc ieri, iar sindicaliştii au plecat nervoşi după cele cinci ore de discuţii. Sperau ca Guvernul să fie de acord cu majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie. Guvernul a venit însă cu o altă variantă - creşterea salariul minim de la 1 mai. Până atunci ar urma să se facă un studiu de impact, pentru a vedea efectele financiar-bugetare ale măsurii.

Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa: „Am repropus macar o corectie la pierderea pe care salariatii o vor avea, pierderea de la 1.050 pe 4 luni de zile sa fie redistribuită pe următoarele luni, adică de la 1 mai să se aplice 1275 lei. Dacă nu se crește salariul de la 1 ianuarie, vom avea mișcări din 15 ianuarie.”

A fost a doua rundă de negocieri între sindicate, patronate şi ministerul Muncii, în ultimele două săptămâni. Guvernul se teme că majorarea salariului minim de la 1 ianuarie ar afecta mediul de afaceri.

Dumitru Costin, președintele BNS: „Mediul privat beneficiază cu generozitate de modificările de cod fiscal, e principalul beneficiar al celor 7 mld de lei lichidități care vor rămâne în firme, ca urmare a ce o să producă intrarea în vigoare a codului. Nu era o mare problema pentru mediul economic, fusese discutat de Ponta. Modul în care se comportă guvernul asta e dezamăgitor.”

Propunerea de majorare a salariului minim la 1 mai va fi trimis Consiliului Economic şi social şi ar urma să fie adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri