Fiscul recunoaște: În „lista rușinii” sunt erori

Data publicării:
logo anaf crop-1

Reprezentanții ANAF au confirmat pentru Digi24 că în cazul Elenei Băsescu și în cazul lui Cătălin Predoiu s-au strecurat erori. Deși aceștia și-au plătit datoriile către bugetul de stat, ei apăreau în continuare ca fiind datori la Fisc.

Reprezentanții ANAF spun că vor remedia aceste erori cât se poate de repede. De altfel, actualizarea/corectarea listei a început deja. De pildă, în cazul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, care deși luni seară apărea cu o datorie totală la Fisc de peste 500.000 de lei, marți după-amiază apărea cu o datorie totală de 350.000 de lei, deci cu o treime mai mică.

Este posibil ca astfel de cazuri să mai apară, iar cei de la ANAF promit că datele și contestațiile vor fi verificate, iar lista permanent actualizată.

Fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu figurează cu o datorie de aproape 20 de mii de lei. Elena Băsescu susţine însă că este vorba despre o eroare şi publică pe pagina sa de Facebook o dovadă a plăţii către Fisc.

„În 2014, pe vremea când eram europarlamentar, aveam domiciliul în Sectorul 2. Acum am domiciliul în Sectorul 1. Situaţia a apărut pentru că ANAF-ul nu a făcut transferul informaţiei între Sectorul 2 şi Sectorul 1. Mai mult, cu circa 30 de zile în urmă, am fost personal la ANAF Sector 1 şi ANAF Sector 2, făcând, cu documente, proba achitării obligaţiilor. Din păcate, până la această oră, nu s-a făcut operarea datelor”, a scris Elena Băsescu pe Facebook.

Tot despre o greşeală vorbeşte şi candidatului PNL la Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu apare în evidenţa Fiscului cu datorii de peste 24 de mii de lei.

Îi rog să citească chitanţa pentru încasare de impozite, taxe şi contribuţii şi să rectifice eroarea. Nu pretind scuze, ştiu cu ce aparatură şi infrastructură IT funcţionează bieţii funcţionari”, a transmis Cătălin Predoiu.

Casa Regală a anunţat că a contestat datoriile de peste 4 milioane de lei pe care le are la Fisc Majestatea Sa Regele Mihai. Reprezentanţii Casei Regale spun că o procedură judiciară este deja în desfăşurare.

Informaţiile publicate de ANAF sunt contestate şi de avocatul Gheorghe Piperea. Acesta spune că nu are nicio datorie la stat şi că va da în judecată Fiscul pentru afectarea imaginii sale.

Erorile apar în contextul în care publicarea listei a fost amânată cu două săptămâni, tocmai pentru a fi actualizate datele.

Contribuabilii mici - persoane fizice sau juridice sau profesii - au început să vină la noi, să ne plătească, să ne declare şi lista aceasta este într-o continuă modificare, destul de efervescentă în ultimele zile, aşa că am luat decizia să o recentralizăm”, a declarat șeful ANAF, Dragoș Doroș, într-un interviu pentru Digi24.

Victor Ciorbea nu neagă că el şi soţia sa au restanţe la buget. Ei figurează acum cu datorii de peste 350 de mii de lei - la jumătate faţă de suma afişată aseară.

Facem toate eforturile, tot ce e omenește posibil pentru a plăti cât mai grabnic cu putință și aceste sume pe care le datorăm statului sau altor creditori”, a declarat Victor Ciorbea.

O datorie de aproape 74 de mii de lei are şi fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Suma respectivă s-a constituit din întârzieri la plată de-a lungul timpului, au fost în anii trecuţi anumite chestiuni personale, întârzieri care s-au transformat în penalităţi de întârziere. Mai mult de jumătate din sumă se datorează întârzierilor faţă de stat, sumă pe care am s-o achit uşor-uşor în perioada imediat următoare”, a declarat Eugen Teodorovici pentru Digi24.

Şi Elena Udrea figurează cu datorii la stat, dar spune că nu le poate plăti.

„Eu am toate bunurile sechestrate, toate conturile poprite şi toate veniturile blocate de către DNA. Pe de o parte statul, prin ANAF, îmi cere să plătesc, pe de altă parte tot statul, prin DNA, îmi blocheaza orice posibilitate de plată”, a scris pe Facebook Elena Udrea.

În total, aproape 190 de mii de români au datorii la buget mai mari de 1.500 de lei. Dintre ei, 14 persoane au de dat statului între 10 şi 232 de milioane de lei.

Citiți și:

Predoiu contestă datele publicate de Fisc: Rog ANAF să citească chitanţa. Elena Băsescu publică hârtiile 
Lista rușinii, publicată de ANAF. Victor Ciorbea: Fac „eforturi deosebite” pentru achitare
Persoanele publice cu cele mai mari datorii către Fisc. Robert Negoiță, primul în top 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri