Business Club | Economia neagră a României, aproape de 30% din PIB

Data publicării:
evaziune

Printre cauzele evaziunii fiscale se numără povara taxelor, în special cele pe muncă, birocraţia şi calitatea slabă a serviciilor publice. Aşa a ajuns România, spun producătorii, piaţă de desfacere pentru alcool obţinut în fabrici ilegale, pentru ţigări neverificate aduse din Cipru sau pentru haine sau încălţăminte pline de coloranţi şi care provoacă boli de piele.

Reprezentanţii Consiliului Fiscal spun că datele statistice sunt influenţate de colectarea deficitară a statului, dar şi de taxele prea mari.

Relaţia dintre cetăţean şi stat este una foarte greoaie şi pentru că ea se desfăşoară direct la ghiseu, la 20 de ghişee. Cu cât ai un nivel fiscal mai împovărător - şi împovărător poate să însemne şi birocraţie, nu doar ca nivel - întreg aparatul de plată a taxelor nu este cel mai prietenos. Avem o povară fiscală pe muncă destul de mare”, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Cea mai mare evaziune este la alcool, din cauza accizelor mari, spun producătorii, pentru că în România sunt deja peste un milion de fabrici ilegale. Nouă din zece sticle sunt contrafăcute.

Statul pierde şi pentru că cea mai mare parte din producţia din gospodăriile populaţiei este nefiscalizată.

„În anul 2000 se eliberau peste 600 de milioane de banderole de la Imprimeria Naţională. În 2014, doar 65 de milioane. Evaziunea fiscală în alcool este în jur de două miliarde, pierderile noastre”, a spus şi Romulus Dascalu, preşedintele patronatului din industria producătorilor de alcool.

În cazul ţigărilor, tentanţia este şi mai mare. 80% din preţul unui pachet este reprezentat de taxe şi contribuţii plătite la stat, susţin producătorii. Întreaga industrie de tutun aduce, anual, 2,7 miliarde de euro la buget. Iar de anul viitor accizele la ţigarete vor creşte. Piaţa neagră a ajuns la 19% în luna ianuarie.

Foarte multe ţigarete ilegale intră prin porturile greceşti, odată intrate nu mai există control, trec prin graniţele interne fără să mai deranjeze pe nimeni. Dacă şoferul declară că transportă hârtie igienică sau şerveţele sau castraveţi, dar are ţigarete, ele ajung nestingherite pe teritoriul nostru”, a spus Gilda Lazăr, reprezentantul unei firme producătoare de ţigări.

În cazul sectorului de textile şi încalţăminte, piaţa neagră reprezintă o treime din piaţa totală - peste un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri