Estimări de consum în facturi. Reacția CEZ și GDF Suez

Data publicării:
teanc facturi

Digi24 a prezentat modul în care facturile la utilităţi devin adevărate capcane pentru consumatori.

„Acest client are nu mai puţin de cinci valori de plată înscrise pe factura la energia electrică. Deşi energia consumată este în valoare de 44 de lei, suma totală trecută pe această factură este de 190 de lei. Diferenţa aceasta vine din estimările pentru lunile următoare. Adică, dacă clientul doreşte să plătească toată această sumă, nu face decât să împrumute compania de utilităţi cu aceşti bani. Factura la gaze este mult mai stufoasă, însă la fel de greu de citit. Deşi la data scadenţei acest client consumase mai puţin decât se estimase iniţial, suma de plată pe care o are este de 38,3 lei. Consumatorul poate fi indus în eroare de aceste două estimări de plată în avans”, arată reporterul Digi24 Cătălin Bălan.

În şedinţa de Guvern de miercuri, premierul a cerut rezolvarea acestor probleme.

„Să solicitați celor de la ANRE - nu sunt în subordinea noastră, ci a Parlamentului - să verifice.  Există niște informații privind facturarea în avans a consumului de gaze. Cred că nu e corect să ceri bani înainte de la oameni, ci după ce consumă cantitatea respectivă, să vedem dacă se încadrează în prevederile legale și în practica europeană”, a spus Victor Ponta în ședința de Guvern.

După câteva ore de la această solicitare, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a cerut CEZ şi GDF Suez să elimine această metodă de facturare. Iată răspunsul celor două companii:

„Adoptarea acestui mod de facturare NU ESTE ÎN NICIUN CAZ MENITĂ SĂ ÎNCURAJEZE PLATA ÎN AVANS A FACTURILOR DE GAZE NATURALE, ci să ajute clienţii să-şi estimeze cât mai corect cheltuilelile cu gaze naturale (...) Precizăm, de asemenea, că TOŢI CLIENŢII AU FOST ÎN PREALABIL INFORMAŢI CU PRIVIRE LA NOUA MODALITATE DE EXPEDIERE A FACTURILOR”, au subliniat reprezentanţii distribuitorului de gaze GDF Suez.

Reprezentanţii companiei CEZ spun că „forma de facturare în baza estimării consumului a fost menţinută pentru a spori confortul clienţilor care nu doresc sau omit să transmită indexul autocitit. (...) Până în acest moment doar 0,54% dintre clienţii casnici au optat pentru transmiterea indexului autocitit”.

De la 1 martie 2016, toţi consumatorii de energie electrică, indiferent de zona în care se află, vor primi acelaşi tip de factură. Una mult simplificată şi mult mai uşor de citit, promit autorităţile. Pe prima pagină, noua factură va conţine informaţii legate de consum, precum şi modul în care se calculează preţul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri