Europa de Est își cheamă emigranții înapoi

Data actualizării: Data publicării:
Fed-Ex Names December 10th "Busiest Day" In Its History
DORAL, FL - DECEMBER 10: FedEx employees sort through items being shipped through the Fedex World Service Center on December 10, 2012 in Doral, Florida. FedEx Corp. expects today to be the busiest shippping day of the year when 19 million packages are expected to move through their system. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

România nu este singura ţară din Europa de Est afectată de fenomenul emigrării. Ţările baltice au pierdut chiar mai mulţi locuitori raportat la populaţia totală. Acum, fostele state comuniste din Uniunea Europeană încearcă să îşi convingă cetăţenii de peste hotare să revină acasă.

România oferă cursuri de specializare şi finanţări pentru emigranţii care vor să îşi deschidă o afacere acasă, iar Letonia le transmite mesaje emoţionanante despre cât de mult şi-ar ajuta ţara dacă s-ar întoarce.

Peste două milioane de români au plecat peste hotare după Revoluţia din 1989. Şi nu au fost singurii est-europeni care au ajuns în Occident. La fel de mulţi polonezi au plecat la muncă în Occident. Două dintre cele trei ţări baltice, Letonia şi Lituania, şi-au pierdut aproximativ 10% din populaţie din cauza emigraţiei. Iar din Bulgaria au plecat spre ţările mai bogate peste un milion de oameni.

Acum, toate aceste ţări, inclusiv a noastră, încearcă să îi atragă înapoi acasă pe cetăţenii din diaspora, arată o analiză Bloomberg. Însă, campaniile guvernelor şi ONG-urilor est-europene nu sunt foarte convingătoare.

 În România, cei care vor să se întoarcă în ţară au la dispoziţie cursuri gratuite de antreprenoriat care să îi ajute să participe la programe de finanţare a afacerilor. Dar, ca să atragă bani de la stat, românii din diaspora trebuie să concureze cu antreprenorii care au rămas în ţară. În paralel cu efortul Guvernului, o alianţă a oamenilor de afaceri a creat o platformă în care românii din străinătate pot să caute locuri de muncă în ţară.
Problema unor astfel de programe este că nu oferă o alternativă la fel de bună la locurile de muncă şi mediul de afaceri din Occident. Iar cei convinşi de aceste invitaţii de întoarcere în ţară sunt cei care oricum aveau de gând să revină.

În cea mai recentă campanie a sa, Letonia nici măcar nu se mai străduieşte să ofere facilităţi economice celor dispuşi să facă drumul invers dinspre occident înspre ţara natală. Campania este intitulată „Te vreau înapoi” şi, prin intermediul ei, letonilor li se cere să le spună rudelor din străinătate că sunt binevenite acasă.

Însă, la fel ca în România, pentru multe familii, banii câştigaţi de rudele plecate la muncă peste hotare reprezintă principala sursă de venit.

Poate cea mai consistentă politică guvernamentală este în Polonia, unde cei care vor să revină în ţară sunt ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă în străinătate. Deloc întâmplător, Polonia este ţara est-europeană care a fost afectată cel mai puţin de fenomenul emigraţiei.

Fondul Monetar Internaţional estimează că ţările din Europa de Est, fie că sunt sau nu în Uniunea Europeană au pierdut în medie 7% din PIB din cauza plecării populaţiei peste hotare. Şi vor mai pierde încă 9% în următorii 14 ani. Însă nu este clar dacă în această estimare au fost luate în calcul şi remitenţele, adică miliardele de euro pe care le trimit în ţările de origine est-europenii plecaţi la muncă în Occident sau în Rusia. Şi tocmai importanţa acestor bani îi împiedică pe mulţi emigranţi să se întoarcă acasă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri