Experții FMI sunt la București. Guvernul, prins între promisiunile campaniei și angajamentul reducerii deficitului

Data publicării:
fmi la guvern

 

FOTO: gov.ro

Timp de opt zile, oficialii români, alături de experţii Fondului, vor încerca să respecte atât promisiunile făcute de guvern în campania electorală, cât şi angajamentele de a reduce deficitul bugetar.

Principala provocare a Guvernului este de a acoperi golul lăsat de reducerea CAS. Adică 4,4 miliarde de lei pe tot anul viitor.

Potrivit ţintelor asumate în faţa FMI, în 2015 cheltuielile bugetare pot fi mai mari decât veniturile cu cel mult 1,4 la sută din PIB.

Principala provocare a guvernului este de a acoperi golul lăsat de reducerea CAS. Adică 4,4 miliarde de lei pe tot anul viitor. Statul va încasa mai puţini bani şi din TVA, dacă guvernanţii se vor ţine de cuvânt şi vor diminua în 2015 această taxă la carne, legume şi produse bio.

„În urma negocierilor și discuțiilor pe care le vom avea cu FMI e posibil și la anumite produse și să ne gândim și la general. Nu va fi nicio creștere de taxe și impozite. Nici una”, a asigurat Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru buget.

Promisiunea vine în condiţiile în care statul a anunţat indexarea pensiilor, cu cinci procente de la 1 ianuarie. Angajaţii din sănătate urmează să primească două creşteri salariale anul acesta, de câte 5 procente. Tot cu 5 la sută vor creşte şi salariile profesorilor.

„Este un lucru asumat şi de dl prim-ministru Ponta, şi de cei de la Finanţe că vom încerca să creştem gradual bugetul Educaţiei”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educației.

Executivul trebuie să pună bani de-o parte şi pentru a cofinanţa proiecte europene. Sunt 115 investiţii prioritare, care vor „înghiţi” peste 63 de miliarde de lei până în 2020, din care 39 de miliarde de lei de la buget.

În plus, autorităţile trebuie să majoreze şi bugetul alocat Apărării, care trebuie să ajungă la 2 la sută din PIB.

Pentru a mai diminua din presiunea care apasă pe buget, Guvernul va folosi banii necheltuiţi în acest an pentru plăţi programate în 2015.

Guvernul caută prin orice mijloace are la dispoziţie să-şi creeze ceea ce s-ar numai spaţiu fiscal pentru 2015, adică să evite o creştere absolut dramatică a taxelor în 2015 şi să acopere o parte din promisiunile din campania electorală”, a explicat analistul economic George Vulcănescu.

Potrivit ţintelor asumate în faţa FMI, în 2015 cheltuielile bugetare pot fi mai mari decât veniturile cu cel mult 1,4 la sută din PIB.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri