Falimentul societăților de asigurări, trecut pe umerii service-urile auto

Data publicării:
5426e0b6682ccf1fc31a57d1

Astra Asigurări a intrat în faliment oficial în data de 28 aprilie, iar FGA a început să plătească cererile de despăgubire începând cu luna mai. Până în 18 iulie 2016, FGA a înregistrat 45.847 cereri de plată, atât pentru cele 57.210 dosare preluate de la Astra Asigurări, cât şi pentru cele 9.700 de dosare nou deschise de către Fond.

Astfel, peste 20.000 de potenţiali creditori au Astra nu s-au prezentat încă pentru a reclama despăbiri, au declarat surse din piaţă, potrivit News.ro.

Însă, până acum, sute de service-uri din ţară au primit de la FGA doar o parte a banilor care li se cuveneau, în cazul unor reparaţii făcute clienţilor asiguraţi la Astra Asigurări, potrivit asociaţiei service-urilor (ASSAI).

”În termen de zece zile de la efectuarea plăţii parţiale în acele cazuri, ar fi trebuit ca acei clienţi să depună o contestaţie la Curtea de Apel. Cum nu s-a întâmplat asta în majoritatea cazurilor, service-urile nu au putut să-şi recupereze banii”, spune Cristian Muntean, președintele ASSAI.

Pentru aceste reparaţii, service-urile au emis factură şi au plătit deja taxe şi impozite pentru bani pe care, de fapt, nu i-au primit, susţine Muntean.

Directorul ASSAI consideră că plăţile parţiale au fost făcute, cel mai probabil, din cauza slabei pregătiri sau a superficialităţii unora dintre oamenii care au gestionat această situaţie. Până la ora redactării acestui articol, oficialii FGA nu au fost disponibili pentru a comenta informaţia.

”Şi în cazul Carpatica Asig ne aşteptăm la aceleaşi probleme. Plăţile vor începe probabil în luna noiembrie”, a afirmat Muntean.

La finalul lunii iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis ridicarea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig şi declanşarea procedurii de faliment.

În prezent, în cazul firmelor de asigurări la care service-urile înregistrează cele mai mari întârzieri la plăţi se mai numără City Insurance şi Asirom, potrivit preşedintelui ASSAI. 

”După falimentul Astra, o mare parte a clienţilor au migrat către City Insurance şi Asirom, din cauza preţurilor mai mici practicate de aceste două firme. Asirom a devenit şi lider pe piaţa RCA”, a mai spus Muntean.

ASF a aprobat în iulie planul de redresare financiară a companiei City Insurance, care obligă acţionarii societăţii să majoreze capitalul social cu 30 milioane euro până la 30 septembrie.

La Asirom, ASF a fixat firmei termen până în 15 august pentru a remedia deficienţele descoperite de către autoritate în urma unui control.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri