Firmele tip PFA, decimate în 2016 de noul regim fiscal

Data publicării:
firma angajati birou 1

16.000 de PFA-uri s-au închis în întreaga ţară de la începutul anului, faţă de doar 6000 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Principalul motiv este creşterea contribuţiilor. Impozitele au fost mărite de la 1 ianurie şi ajung acum la aproape 50 la sută din veniturile realizate.

Dintre cei care şi-au radiat PFA-urile, cei mai mulţi sunt medicii de familie, care acum îşi desfăşoară activitatea prn intermediul SRL-urilor. Cristian Săndulescu este medic de familie în Craiova şi a fost până la începutului anului organizat ca Persoană Fizică Autorizată (PFA)

”Vă daţi seama, că ajungem la 48 la sută numai mpozite. Iar pe lângă aceşti 48 la sută s-a mărit şi redevenţa, acea taxă pe care o plăteşti pentru cabinet. Impozitele şi toată cheltuielile care trebuia să le facem pentru acest PFA aproape că ajungeau egale cu veniturile. Aproape că ajunsem să muncim ca să treacă nişte bani prin mână şi să îi împrăştiem”, spune el. Firma doctorului a fost transformată în SRL, iar la fel au procedat aproape toţi medicii de familie din Dolj, dar şi mulţi oameni cu alte profesii liberale. Faţă de anul trecut, în judeţul Dolj numărul de cereri de radiere a crescut de mai bine de trei ori.

Potrivit lui Oana Dincă, director Oficiul Judeţean al Registrului Comerţului Dolj, în perioada 1 ianuarie -31 martie 2016 în judeţul Dolj au existat 411 solicitări radiere PFA-uri, față de perioada corespunzătoare din 2015 când au fost un număr de 126 de radieri.

Şi în Timiş situaţia e asemănătoare. Mircea Igreț purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara, spune că în județul Timiș în primele patru luni din 2015 s-au închis 414 PFA, iar în 2016 1.023.

O persoană fizică plătea până anul acesta impozitul pe profit de 16 la sută, la care se adaugă contribuţia de asigurări de sănătate în valoare de 5,5 la sută. Începând cu anul acesta a fost introdusă şi contribuţia de asigurări sociale care poate să ajungă la 26,3 la sută din venitul realizat.

Începând cu 1 ianuarie un PFA plătește 16% impozit pe profit, 5,5 % - contribuţia la asigurarea obligatorie de sănătate 10,5 % sau 26,3 % (în funcţie de opţiune) - contribuţia la asigurări sociale

Spre deosebire de PFA, pentru SRL impozitele sunt mai mici cu aproximativ 15 la sută.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri