Guvernul pune banii la saltea. Ar putea construi 230 de km de autostradă

Data publicării:
22 BANCI BANI-3

Încasările statului au crescut cu peste 12 la sută în primele trei luni ale anului. Veniturile totale au ajuns la 55 de miliarde de lei, cu 6 miliarde mai mult decât în primele trei luni din 2014.

Cheltuielile, în schimb, au crescut nesemnificativ, aşa că statul a pus deoparte 5 miliarde de lei. Adică fix atât cât costă, pe an, reducerea TVA la alimente la 9 la sută.

Pentru a ajunge la aceste cifre, statul a tăiat masiv de la investiţii, adică acel sector care aduce locuri de muncă şi creştere economică. Au fost alocate fonduri în valoare de numai 1,4 miliarde de lei, cu aproape o jumătate de miliard sub nivelul primelor trei luni din 2014.

N-a reuşit să găsească însă o rezolvare pentru situaţia asistaţilor sociali. Cifrele Ministerului de Finanţe indică un plus de 5,2 la sută în dreptul acestor cheltuieli, până la 18,6 miliarde de lei.

Dacă ar fi să cheltuie surplusul bugetar din primele trei luni pentru investiţii, statul ar putea construi 230 de kilometri de autostradă, în zona de deal, potrivit standardelor de cost valabile în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri