Guvernul vrea să modifice legea dării în plată

Data publicării:
Cumparat masina cheie

 „Deşi nu e vina Ministerului de Finanţe că legea nu prevede scutire pentru acest tip de tranzacţii, considerăm eliminarea acelor tranzacţii care au un scop social, protejarea persoanelor şi a tranzacţiilor pe un fond social. Să sprijinim persoanele care într-adevăr au o singură casă”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Ministrul Finanţelor spune că împreună cu o asociaţie de clienţi lucrează la fixarea unor criterii pentru identificarea cazurilor sociale printre cei care apelează la legea dării în plată. Reprezentanţii asociaţiei se arată surprinşi de declaraţie:

Reacţia clienţilor băncilor - sursa: AURSF

"Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare a solicitat exceptarea tuturor beneficiarilor de la aplicarea impozitului şi nu este implicată în niciun fel de discuţii cu Ministerul Finanţelor care să vizeze exceptarea de la impozitare doar a unora dintre potenţialii beneficiari."

Şi iniţiatorului legii dării în plată critică iniţiativa Finanţelor.

Daniel Zamfir, inițiatorul legii: „Nu au făcut altceva decât să torpileze, să saboteze această lege, iar modificarea prin ordonanţă de urgenţă, în care să introducem criterii sociale. Nu e altceva decât o continuare a acestei atitudini împotriva românilor.”

Specialiştii fiscali spun că introducerea unor criterii ar duce la discriminări.

Adrian Benţa, specialist fiscal: „Și alte categorii sociale care o duc greu şi ar merita reduceri de taxe. Ar trebui să se impoziteze pentru că reflectă un transfer al dreptului de proprietate asupra activelor.”

Propunerea unei asociaţii de clienţi ai băncilor de a fi scutiţi de acest impozit, cuprins între 2 şi 3% din valoarea declarată în actul de dare în plată, ar reduce substanţial costurile suportate de datornici. În forma actuală, dacă o persoană mai are de dat băncii 145.000 de franci, datornicul ar trebui să dea o mică avere drept impozite, taxe către stat plus onorariul notarului: în total, peste 19.000 lei. 

Interviul integral al Ancăi Dragu la Digi24 îl puteți urmări AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri