IKEA vrea 9 magazine în România

Data publicării:
mobila

Noul şef al operaţiunilor IKEA în Europa de Sud Est deja a primit acordul să extindă reţeaua suedeză în România. Până când va fi construit noul magazin de pe bulevardul Theodor Pallady din Capitală, IKEA se va gândi unde să le construiască pe următoarele patru. Apoi, pe termen lung ar putea urma încă trei.

Suedezii consideră că, în total, România are o piaţă suficient de mare încât să găzduiască 9 magazine de mobilă IKEA, inclusiv în provincie. În ultimii ani, Iaşiul, Constanţa, Timişoara şi, mai recent, Braşovul au fost oraşele în care s-a zvonit că IKEA va deschide magazine. Însă, de când suedezii au înfiinţat magazinul on-line în România, cele mai multe comenzi din provincie au venit din Cluj-Napoca, ceea ce ar putea însemna un semnal care nu trebuie neglijat.

În acelaşi timp nu se ştie pe câţi ani se va extinde expansiunea. De la inaugrarea primului şi singurului magazin IKEA din România, cel din Băneasa, au trecut deja opt ani. Şi, cu toate că au existat constant zvonuri privind construcţia unui al doilea magazin în Capitală sau în provincie, abia anul acesta IKEA a confirmat construcţia celui de pe bulevardul Pallady.

Unul dintre motivele pentru care IKEA şi-a amânat extinderea operaţiunilor până acum a fost faptul că a sosit în România chiar înainte de criză. Iniţial, magazinul din Băneasa a fost deţinut în franciză de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Apoi a fost preluat direct de compania mamă din Suedia, în 2010.

IKEA Bănesa a avut o creştere constantă a afacerilor în ultima perioadă. În anul fiscal 2014-2015, care s-a încheiat în luna august, magazinul a avut încasări de 424 de milioane de lei, adică de peste 96 de milioane de euro, în creştere cu peste 12% faţă de precedentul an. 8% din vânzări au fost online. Şi tot 8% din vânzări au fost generate de restaurantul de la intrarea din magazin.

În 2014, IKEA a întrerupt doi ani de pierderi cu un profit de peste 11 milioane de lei, arată datele raportate la Ministerul de Finanţe.

La IKEA lucrează în prezent aproximativ 500 de oameni. Înfiinţarea de noi magazine în România va face ca numărul lor să crească. De curând suedezii au început să investească şi în imobiliare. Va dezvolta un complex rezidenţial pe fosta platformă Timpuri Noi din Capitală. În acelaşi timp, IKEA a cumpărat câteva zeci de mii de hectare de pădure în mai multe judeţe din România.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri