Impozitarea retroactivă a diurnelor muncitorilor români din străinătate falimentează afacerile din ţară

Data publicării:
muncitor

Între 2011 şi 2014, firma lui Ciprian Safir a avut între 50 şi 100 de muncitori detaşaţi pe un şantier din Germania. Angajaţii erau plătiţi cu salariul minim pe economie, pentru care patronul plătea impozit în ţară. În plus, oamenii primeau încă 88 de euro pe zi diurnă.

„Dacă noi nu le dădeam banii ăia acolo, ei îmi spuneau că le subminăm economia, dând mai puţin oamenilor decât minim pe economie din Germania. Nu vedem unde am greşit”, spune Ciprian Safir, om de afaceri.

După ce a calculat un impozit de 16 milioane de lei pentru diurna plătită în Germania în ultimii patru ani, ANAF a pus sechestru pe bunurile firmei şi ale patronului. Bărbatul spune că va contesta în instanţă aceste decizii.

Pe parcursul acestor procese o să avem probleme cu furnizorii, nu o să mai aibă lumea încredere în noi. Noi am închis acum în Germania aproape toate şantierele, am adus oamenii acasă. În ţară mai avem o sută de oameni. Urma să facem angajări. Deocamdată am stopat tot până se ia o hotărâre”, mai spune omul de afaceri.

Cei 100 de angajaţi ai firmei riscă să rămână pe drumuri.

„Noi ne-am dus, aşa cum am muncit şi ne-a impozitat bani acolo şi s-a plătit tot. Acum e posibil, eu ştiu, să ne ieie şi pe noi”, consideră Ionel Dănilă, unul dintre angajați.

Contactaţi de reporterii Digi24, reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Vaslui au refuzat să ofere informaţii.

„Furnizarea informaţiilor solicitate nu se poate realiza fără a se afecta caracterul de secret fiscal al acestora”, se spune în răspunsul primit la solicitarea reporterilor Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri