Industria petrolieră din România, aproape de faliment. Cum s-a ajuns în această situație

Data publicării:
industrie-1

Şi în timp ce uzinele româneşti de utilaje petroliere, cu tradiţie de peste 100 de ani, încearcă să se salveze, două companii texane deschid unităţi noi în România. Iar singurul producător de petrol de la noi preferă maşinăriile construite de americani.

Uztel Ploieşti şi fabrica Vulcan din Capitală sunt printre primele din lume care construiau piese pentru sondele petroliere. Cu peste 15.000 de salariaţi înainte de 89, din aceste hale au plecat sondele care au împânzit ţara. Acum, investitorii care scot ţiţei din România preferă utilajele construite în alte state.

„Petrom se orientează spre cei doi competitori direcți ai Vulcanului și ai Uztelului. La Vulcan suntem destul de depășiți din punct de vedere tehnologic. Ca să dau un exemplu, plătim 200 de milioane de lei pe luna contravaloarea carburantului folosit de camioanele Vulcanului ca să plimbe o componentă a unui agregat de la o secție la alta”, spune Remus Borza, administrator judiciar al EuroInsol.

Cu alte cuvinte, industria petrolieră autohtonă este pe cale să piardă toate războaiele cu investitorii.

În trecut, extragerea țițeiului nu era o afacere profitabilă doar pentru o singură companie, așa cum se întâmplă astăzi. O întreagă industrie beneficia de producerea acestui aur negru, de la cei care făceau instalații de pompare a țiteiului, până la zeci de rafinării împărțite în toată țara.

Societatea Vulcan a intrat în insolvenţă după ce, în luna mai, în conturile companiei mai erau doar 1.500 de euro şi salarii neplătite de cinci luni. La Uztel reţeta eşecului a fost similară. Managementul slab, pierderea contractelor şi costurile mari au dus la pierderi de milioane de lei. Acum, salvarea poate veni din Orientul Mijlociu. Vulcan, de exemplu, va trimite în Kuweit peste 200 de sonde petroliere.

Petroliştii găsesc altă cauză pentru regresul industriei autohtone.

„Industria locală a pierdut pentru că avem din ce în ce mai mari probleme să ne găsim specialiști. Și în inginerie de zăcământ, și în geologie de zăcământ și în foraj”, este de părere Bogdan Popescu, director general al Zeta Petroleum.

Luna trecută a fost deschisă, în prezenţa preşedintelui Băsescu, fabrica americanilor de la Lufkin care au investit 140 de milioane de euro la Ploieşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri