Ion Ţiriac: „Agricultura e viitorul. Mâncarea şi energia sunt următoarele zone de investiţii enorme în România”

Data actualizării: Data publicării:
tiriac

E agricultura viitorul? Sunt absolut convins”, spune omul de afaceri Ion Ţiriac la Digi24. „Mâncarea şi energia: astea sunt următoarele două zone de investiţii enorme în România”, completează omul de afaceri. Despre zonele către care lumea trebuie să se îndrepte, despre criză şi viitorul economic al României şi al lumii actuale a vorbit la „Imparţial” Ion Ţiriac, un om cu o vastă experienţă în domeniu, dar care recunoaşte că nu întotdeauna previziunile sale se adeveresc.

România poate să hrănească, încă, nu o jumătate din România, cum era în 39, dar un sfert poate. Câte terenuri agricole nu sunt lucrate la noi încă? Mult prea multe. E agricultura viitorul? Sunt absolut convins. Mâncarea şi energia: astea sunt următoarele două zone de investiţii enorme în România”, subliniază omul de afaceri, în condiţiile în care în ultimii doi ani preţurile pentru teren arabil au crescut spectaculos.

Mai mult, estimările arată că, în următorii doi ani, preţul unui hectar de pământ arabil va creşte cu 30 de procente şi va ajunge, în medie, la 4000 de euro.

„Trebuia să redescoperim China acum 15 ani”

Ion Ţiriac deplânge faptul că România nu s-a îndreptat mai demult către China, pe care ar fi trebuit „să o redescoperim acum vreo 15 ani”. Argumentele politice nu stau în picioare, în opinia sa, mai ales că cea mai importantă putere europeană, Germania, îşi datorează creşterea economică tocmai datorită acestei reorientări:

Sper să nu înceapă cineva să spună: Aoleu! Guvernul ăsta se îndreaptă spre Est. Nu guvernul ăsta se îndreaptă spre est. Toate ţările din Vest s-au îndreptat spre Est, începând, în primul rând cu Germania. Creşterea economică a Germaniei se datorează Chinei”, afirmă Ion Ţiriac.

 

„Criza economică nu se termină anul viitor”

Iar pentru că anul ce vine este unul electoral, şi România va avea de suferit din acest „tumult”, pe fondul crizei economice care a început în 2008 şi nu dă semne că s-ar termina, în opinia omului de afaceri.

Credeţi că se termină anul viitor? Nu. Iar lumea nu o să mai fie niciodată cum a fost în 2008. Lumea aia nu mai există. În special, România, cu un Eldorado imobiliar: cumpără tu terenul cu 10, vinde-l mâine cu 20. Sau hai să luăm fabrica asta s-o facem praf. O luăm cu doi lei, şi pe urmă ne găsim noi partenerul, că vine şi ţi-o ia. Nu ţi-o ia nimeni. Guvernul trebuia să refacă mult din industrie şi apoi să vândă ca pe un bibelou, nu la discount”, acuză Ion Ţiriac.

 

Ella Moroiu, Dan Stancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri