Legea neclară duce la amnistie fiscală

Data publicării:
cod fiscal calcule

Acum, Guvernul vrea să șteargă datorii. Amnistia fiscală se aplică tuturor persoanelor care au obţinut venituri din activităţi independente, pe contracte de persoane fizice autorizate sau drepturi de autor, dar şi firmelor, precum cele de transport, care au acordat diurne angajaţilor.

Anul trecut, inspectorii ANAF au făcut mai multe controale la firmele de transport şi au decis să considere diurnele drept venituri salariale care trebuie impozitate retroactiv.

La fel s-a întâmplat şi cu farmaciştii, care s-au trezit că veniturile pe care le aveau drept persoane fizice autorizate sunt impozitate drept salarii. Asta pentru a nu mai vorbi de cazurile în care oameni fără venit s-au trezit că au de plătit contribuții, pentru că alocațiile copiilor erau încasate într-un cont bancar care genera câțiva bani dobândă.

E un abuz al Fiscului, până la urmă. Și, de fapt, legea este neclară. Ajung ca activități independente să fie încadrate ca dependente de ce pune la dispoziție angajatorul.

S-a impus contribuția la sănătate la salariul minim pe economie, cu toate că există oameni care pot obține mai puțini bani de atât pe lună.

Și vina aparține exclusiv statului, pentru că legea nu e bine făcută și lasă loc de interpretări. Și e nevoie apoi de amnistie fiscală. De asta e mai bună prevenția și nu gestionarea efectelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri