Listele datornicilor au obligat Fiscul să-şi facă curat în baza de date. La cât timp ești scos de pe „lista rușinii”, dacă îți plătești dările

Data publicării:
dosar acte anaf-1

Dragoş Doroş: Eu nu aş fi chiar atât de radical, nu mi se pare că e o listă a ruşinii. Datorii se poate întâmpla să ai şi la un moment sau altul intervin situaţii mai dificile. Paradigma ANAF-ului încearcă să se schimbe în sensul în care insistăm foarte mult pe dialog cu contribuabilii.

Claudiu Pândaru: Despre ce valoare... Care este suma totală a datoriilor persoanelor fizice?

Dragoş Doroş: O să o vedem. Pot să vă spun care sunt valorile la ce am afişat până acum. Deci, contribuabilii mari, ei cu toţii sunt 1.500. Din aceştia până în 200 sunt pe lista celor cu datorii cu undeva la 2 miliarde şi jumătate datorie. Cei mijlocii, care în total sunt în jur de 20.000 – 22.000 în ţară, numai 2.500 sunt pe lista aceasta a datornicilor cu o datorie totală undeva între 3 miliarde 800 şi 4 miliarde. Iar la contribuabilii mici care sunt în jur de 150.000, deci vedeţi, factorul de multiplicare este foarte mare, avem şi o datorie mult mai mare, în jur de 80 de miliarde.

Claudiu Pândaru: Măcar estimativ, la persoanele fizice, vorbim de sume mai mari decât celelalte sau mai mici?

Dragoş Doroş: Nu, vorbim de suma mai mici aicea. Răspândirea este mai mare, sunt în număr mai mare, dar datoriile sunt mai mici. E vorba de întreprinderi mici, de persoane care au contracte de închiriere sau acţionează sub alte forme economice, dar la cifre de afaceri mult mai mici.

Florin Negruţiu: Credeţi, totuşi, că românii vor plăti de ruşine după ce îi puneţi online?

Dragoş Doroş: Deja s-a întâmplat. Deja s-a întâmplat şi faptul că noi am mai întârziast cu lista persoanelor fizice şi cu lista contribuabililor mici, persoanelor juridice mici, este şi datorită acestui lucru. Nu vreau să vă ascund faptul că această listă de fapt este o constrângere benefică şi pentru ANAF şi pentru contribuabili. Constrângere benefică pentru că noi, la rândul nostru, trebuie să recunosc că a fost un prilej să facem un bilanţ şi să ne curăţăm baza de date în sensul în care am comnbinat toate informaţiile pe care le aveam şi, în felul ăsta, ceea ce a apărut este, pe cât am putut noi, o listă foarte sintetică şi coresctă. Şi în aceeaşi măsută, un număr mare de contribuabili, ştiind că se apropie acest moment, au venit la ghişee la noi. Le-am trimis şi notificări. Deci intenţia noastră nu este să facem pe cineva de ruşine.

Florin Negruţiu: Menirea acestei liste nu este să mă vadă vecinii că am restanţe la stat...

Dragoş Doroş: Scopul ei, în final, este să se vadă cine are datorii şi în felul ăsta... Nu aş spune o listă a ruşinii, pentru că nu îmi place. Unul din principiile care va guverna organizaţia pe care o reprezint, şi anume că din dialog se obţin mult mai mulţi bani decât din constrângeri.

Florin Negruţiu: Uitaţi, eu mă regăsesc pe listă. Văd că mă regăsesc pe această listă. Plătesc. Cum mă scoateţi de pe listă?

Dragoş Doroş: Încă nu s-a hotărât lucrul ăsta, dacă, cumva, această listă va fi afişată o dată la o lună sau o dată la două săptămâni şi lista care este viabilă în acel moment, la 12 noaptea pe 30 ale lunii, şi următoarea va fi pe 30 la 12 noaptea luna următoare. Este o decizie pur administrativă. Noi încercăm să o facem să fie cât mai deasă, ca să zic aşa. Frecvenţa actualizării să fie cât mai mare. E greu să faci asta zi de zi, poate o facem la lună ca să fie cât mai eficient.

Urmăriți întreaga înregistrare a emisiunii AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri