Locuinţele noi din Bucureşti s-au ieftinit

Data publicării:
imobiliare-1

La nivel național, apartamentele s-au scumpit cu 1,5% în ultimul an, dar în Capitală prețurile sunt în medie mai mici cu 2,3%.

Asta fiindcă locuințele vechi s-au scumpit puțin, iar cele noi s-au ieftinit puternic. Potrivit imobiliare.ro, acum în ansamblurile rezidențiale noi prețurile sunt cu nici șase procente mai mari decât în blocurile ridicate în perioada comunistă.

Pe metrul pătrat diferența e în medie de 60 de euro, de trei ori mai mică decât la începutul lui 2014. Evoluția prețurilor arată o tendință mai accentuată de scădere la garsoniere, ceea ce ar putea indica o cerere mai slabă dată de tendința cumpărătorilor de a achiziționa apartamente cu cel puțin două camere.

Pe metrul pătrat prețul garsonierelor noi este aproape egal cu cel al locuințelor din blocurile vechi, iar diferența de spațiu nu este mare. Și apartamentele noi cu două camere s-au ieftinit puternic, prețul a înregistrat un recul de 8,2% în ultimele 12 luni.

Stocul destul de mare al apartamentelor construite în perioada de boom 2006-2008, care s-au acumulat în piață, au avut o perioadă de vânzare mai lentă, prin urmare prețul acolo continuă să se ajusteze la noile condiții de piață”, a spus Daniel Crainic, coordonatorul studiului imobiliare.ro.

Ieftiniri sunt înregistrate și în Timișoara. Tot în cazul apartamentelor noi, prețurile au scăzut cu 1,6%. Locuințele vechi au mers în sens invers: s-au scumpit cu aproape 7 procente. Prețurile medii au mers în sus în toate orașele mari din provincie.

În Cluj-Napoca, proprietarii cer acum cu 11% mai mult decât în februarie anul trecut, iar mare parte din scumpire vine din prețurile locuințelor noi.

În Cluj au început să apară proiecte noi, dar cu o locație foarte bună. Clujul e într-un boom în momentul de față din punct de vedere al investitorilor, antreprenorial, de 2-3 ani de zile proprietățile din Cluj sunt foarte sensibile, din punct de vedere pozitiv, pentru că ei țin prețurile la un nivel ridicat sau chiar le cresc”, a mai spus Daniel Crainic.

Locuințele noi s-au scumpit cu aproape 16% în ultimul an, în vreme ce apartamentele vechi din Cluj au un preț cu doar 5% mai mare.

Și în Brașov locuințele noi s-au scumpit mai puternic decât cele vechi, cele două orașe sunt practic excepțiile de la regulă, fiindcă în restul orașelor mari prețul apartamentelor vechi a crescut mai mult. La Brașov, locuințele vechi s-au scumpit cu doar 1%, iar cele noi cu 4,4%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri