Managerii companiilor din Bucureşti, mai bine plătiţi decât cei din New York

Data publicării:
BANI BUGETARI SALARIU 1

Managerii companiilor din Bucureşti au lefuri mai mari cu 10% decât colegii lor din Statele Unite Ale Americii, conform unui studiu care ia în calcul situaţia de la New York.

Explicaţia ar fi că în România se găsesc greu directori experimentaţi, aşa că şi salariile sunt pe măsură. Motive de invidie au însă şi managerii din Europa.

„Pe partea de senior management sunt locaţii mai ieftine decât Bucureştiul. De exemplu, Praga sau Bratislava ori America de Sud. Şi cea mai interesantă este New York, din Statele Unite”, spune Mihaela Lupu, director la o firmă de consultanţă.

Cel mai bine plătiţi sunt străinii cu funcţie de conducere, care pot câştiga şi 120.000 de euro pe an salariu plus bonusuri.

Salariile sunt asemănătoare cu cele pe care le au în ţările din care vin, dar la care se adaugă multe cheltuieli destul de consistente. Au asigurate locuinţă, transport, cheltuieli legate de familie”, explică George Butunoiu, specialist în recrutare.

Directorii români câştigă însă mai puţin decât colegii lor din Vest. În medie, cu 20%-30% mai puţin decât cei din Berlin sau Paris.

În Franţa, salariile sunt mult mai ridicate decât în România. Un director general de companie poate câştiga 110.000 de euro şi un angajat normal, cu trei ani experienţă, poate ajunge la 35.000 de euro. Acestea sunt sumele brute, pentru că, în Hexagon, atât angajatorul, cât şi angajatul trebuie să-şi plătească taxele.

Angajaţii de rând câştigă şi mai puţin faţă de occidentali. Lefurile lor sunt de aproape cinci ori mai mici decât ale colegilor de la Paris sau Berlin. Asta poate fi un avantaj însă pentru economia noastră. Companiile din Vest investesc în România pentru că plătesc salarii mai mici.

Sunt destule firme care s-au extins în România, mai ales în industria automobilă. Sunt companii care s-au instalat în România tocmai pentru acest motiv (are costuri salariale mai mici, n.r.)”, afirmă Anne Perard, consultant agenţie de recrutare din Franţa.

Totuşi, nu în sectorul auto sunt cele mai mari salarii, ci în domenii cu profituri consistente, precum industria petrolieră, farmaceutică sau IT.

Cât câştigă un manager în străinătate, raportat la salariul din Bucureşti

Bangalore, India - 61%

Pune, India - 59%

Praga - 81%

Bratislava - 89%

Mexico City - 97%

New York - 91%

sursa: studiu Hay Group

Cât câştigă un angajat obişnuit raportat la salariul din Bucureşti

Bucureşti: 100%

Paris: 476%

Berlin: 504%

sursa: studiu Hay Group

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri