Ministrul Finanțelor: Impozitul forfetar ar putea fi reintrodus

Data publicării:
BANI numaratoare

A fost o discuție și despre impozitul forfetar, a fost un proiect de act normativ anul trecut care a trecut de Senat, dar a fost respins de deputați. A rămas ca până săptămâna viitoare dânșii să se uite din nou pe acest proiect de act normativ, această idee de impozit forfetar. Odată ce avem cu toții un punct de vedere comun să încercăm în Camera Deputaților, unde Codul fiscal e în dezbatere, să adăugăm aceste amendamente ca să putem aplica de la 1 ianuarie, dacă acest lucru se dorește și e benefic pentru economie”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. 

Controversele „forfecatului”

„Forfecatul” i s-a spus acum vreo șase ani acestui impozit, care a făcut ravagii printre firmele româneşti, pentru că este făcut responsabil pentru falimentul a 100 de mii de societăţi. A fost una dintre cele mai mari şocuri introduse într-o economie aflată deja în criză şi care l-a pătat total pe ministrul de finanţe de atunci, Gheorghe Pogea. A fost una dintre experienţele neplăcute, dar iată că reapare pentru că, spune ministrul finanţelor, ar fi cerut.

Forfetarul este o marotă a fiscalităţii din România. Când nu e, pare a fi un panaceu al încasărilor. Data trecută, a fost în vigoare un an şi vreo cinci luni, până în octombrie 2010.

Acum, din ce se spune, ar fi cerut de hoteluri şi restaurante.

Problema impozitului forfetar este că se aplică la ce intră în contabilitate. Şi, în unele cazuri, se poate impozita pierderea. În aceste condiţii devine esenţială cota de impozitare. Şi tranşele de venituri la care se aplică.

Altfel, riscul este să îngroape iarăşi firme, ca o molimă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri